Peder Pedersen ~ Elisabeth Christensen, Volstrup

Peder og Elisabeth Pedersen


Peder Pedersen

13.3.1860 Født i Øksenhede, Volstrup Sogn, som søn af Gårdmand Peder Christian Christensen og Hustru Anne Mortensdatter 34 Aar.
28.5.1860 Døbt i Volstrup Kirke.
14.4.1874 Konfirmeres i Volstrup Kirke; Ret godt Kundskab, sædelig.
FT-1880 Bor med sin yngste søster hos forældrene, der er på aftægt hos Peders søster og svoger.
FT-1890 Peder er skræddermester og bor stadig med forældrene hos søster og svoger i Øksenhede.

Pukkelrygget

Grunden til, at Peder stadig boede hjemme som 30-årig var dels, at han var pukkelrygget. Han ernærede sig som skrædder, og min farmor har fortalt, at han gik fra gård til gård og syede for folk. Han havde sin symaskine med sig på en trækvogn, og indimellem var han væk i flere dage ad gangen.

En af hans lærlinge og senere skræddermester i Syvsten Martin Christensen gav i 1962 et interview til Vendsyssel Tidende. Artiklen var i anledningen af hans diamantbryllup med fru Mariane, og den gamle skræddermester fortalte kort om sin læretid i 1890’erne hos Peder Pedersen i Øksenhede:

Jeg lærte mit haandværk hos den i sin tid kendte skræddermester Peter Petersen, Øksenhede. Han var fagligt set med paa noderne og blev brugt af mange, selvom han var krøbling og en sjov størrelse at se paa. Mine læreaar faldt i den periode, hvor en skrædder mere opholdt sig ude omkring paa gaardene, end hjemme i sit værksted. For os læredrenge var det en herlig tilværelse at komme ud. Hjemme kneb det nemlig med føden. Den var vag og knap. Mester havde masser af børn, og han fordrede selv saa lidt. Naar vi indfandt os paa gaardene, kunne vi være helt sikre paa, at den bedste mad ikke var for god. Og turen ud foregik jo med apostlenes heste med vore randsler i en sæk paa nakken. Mester selv røg lang pibe og undervejs hændte det ikke sjældent, at vi fandt en lun plads i vejgrøften hvor piben blev stoppet og tændt.


Elisabeth Christensen

4.2.1868 Født i Øksenhede som uægte datter af Enken Johanne Marie Christensdatter, 38 år i Øxenhede, og udlagte Barnefader, Ungkarl Skovfoged Jens Christensen i Sæbygaards Mølle.
16.2.1868 Døbt i Volstrup Kirke.
16.4.1882 Konfirmeret i Volstrup Kirke. Præsten noterer hos hende og et par andre, at kundskaberne går an og opførslen er upåklagelig.
FT-1890 Tjenestetyende i Øksenhede hos en gårdmand.


Skræddermester i Øksenhede

Peder og Elisabeth var begge fra den lille by Øksenhede ved Sæby. De fik sønnen Harald uden for ægteskab i foråret 1891. Det er uvist, om de ikke ville eller ikke måtte få hinanden, men i hvert fald tog Elisabeth til Volstrup, hvor hun var tjenestepige i en periode.

I Volstrup blev hun gravid med Niels Marinus Nielsen, der var tjenestekarl i byen. Mens hun stadig var gravid vendte hun tilbage til Øksenhede, hvor hun fødte sønnen Robert i efteråret 1893.

Et år senere, 20. november 1894, blev Peder og Elisabeth alligevel gift i Volstrup Kirke. Da var Elisabeth højgravid med deres andet fælles barn. De fik i alt 12 børn sammen, og det har formentlig været en velbevaret familiehemmelighed, at Peder ikke var far til Robert. De yngste børn fik navn efter deres nummer i børnerækken: Aninus, Titta, Elva, Dusinus og Trettina. Numrene passer kun, hvis man medregner Robert som nummer to.

Familien boede hele livet i Øksenhede, hvor Peder var skræddermester. Ved folketællingerne 1916 og 1921 modtog de fattigunderstøttelse.

Peder Pedersen døde 19. december 1923 og blev begravet juleaftensdag. Han blev 63 år.

Elisabeth flyttede herefter ind hos datter og svigersøn, Titta og Anton Toft. Men efterhånden som deres børneflok voksede, blev pladsen for trang. Titta syntes også, at Elisabeth var noget besværlig. Elisabeth flyttede i stedet ind hos en anden datter og svigersøn, Elva og Aksel Johansen.

Elisabeth døde i Øksenhede den 30. august 1938, 70 år gammel. De var begge begravet på Volstrup Kirkegård.Elisabeth Christensen med familie
Eilsabeth forrest hos datter og svigersøn Elva og Aksel Johansen i Vesterlund.
Bagerst: Gerda (g.m. Mandrup), Aksel, Anton og Mandrup (søn)
I midten: Titta, Elva, Aninus (g.m. Lovise), Lovise (datter)
Forrest: John (Mandrup og Gerdas søn)

Foto modtaget af Elva og Aksels barnebarn, Finn Bergmann Larsen

4 Replies to “Peder Pedersen ~ Elisabeth Christensen, Volstrup”

  • l
   Hello! I am a granddaughter of Helene Trettine Christensen Jensen. She always told me that Robert Marinus Nielsen Christensen was her father, but I now see that he was her brother! Was she married to Aksel? Was Aksel the husband of another of Elisabeth’s daughters? I thought Helene only had one husband, my grandfather Thorvald Hou Jensen! Thanks!

 1. Hej igen Kennet
  Jeg fandt ud af det lige da jeg havde skrevet til dig men tak for dit svar.
  jeg kan forstå du har kenskab til nogle af mine fætre/ kusiner som er i live jeg kunne da godt tænke mig om nogen ville tale med mig? min fader sagde jeg havde 42 fætre og kusiner og jeg kender ikke nogen af dem, jeg har derimod kontakt til plejesønnen Karl Thomsens børn .
  Med venlig hilsen MONA

 2. Peder Pedersen som er beskrevet her, var min farfars læremester (Martin Christensen), han var i mange år skrædder i Syvsten. Har en udskrift fra en avis hvor farfar fortæller om læretiden, om hvordan de gik rundt fra gård til gård.

  Da jeg kender ikke meget til min fars familie – har jeg været rigtig glad for, at jeg er begyndt at slægtsforske, og at jeg via din slægt også har fundet flere af mine. Hilsen Grethe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*