Frederik Jepsen ~ Nielsine Jensen, Hørby


Vis stort kort


Frederik Emil Jepsen

18.6.1864 Født i Mygdal Sogn som søn af gårdfolk Jeppe Jensen og Maria Nielsdatter
4.9.1864 Døbt i Mygdal Kirke
20.4.1879 Konfirmeret i Mygdal Kirke. Fik skudsmålene “g” og “mg” i henholdsvis kundskab og opførsel
FT-1880 Tjenestekarl hos gårdmand Søren Petersen i Bjergby

Frederik var egentlig døbt Jeppesen, men navnet ses oftest i formen Jepsen.

Frederik blev født i juni 1864 mens der blev ført fredsforhandlinger i London med henblik på at afslutte Anden Slesvigske Krig. I februar samme år havde preussiske og østrigske tropper krydset Ejderen og erklæret Danmark krig. Danskerne måtte hurtigt opgive fæstningen Dannevirke, og i april måtte de også rømme Dybbøl og flygte til Fyn. I maj blev der erklæret våbenhvile, og man påbegyndte fredsforhandlinger i London.

Forhandlingerne brød imidlertid sammen, og da Frederik endnu kun var 1½ uge gammel besatte preusserne igen Sønderjylland. Det sidste slag fandt sted den 3. juli i Lundby, lidt syd for Aalborg, og den preussiske general von Falckenstein red op gennem Vendsyssel og skrev en hilsen i kirkebogen i Skagen den 14. juli. Den 20. juli blev der igen erklæret våbenhvile.

Da Frederik blev døbt i Mygdal Kirke 4. september 1864 strakte Danmark sig endnu til Ejderen. Ved en ny fredsforhandling i slutningen af oktober måtte Danmark afstå hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, og Danmarks sydgrænse gik nu ved Kongeåen.


Nielsine Marie Jensen

17.2.1862 Født lidt vest for Aalborg i Nørre Tranders som uægte barn af Maren Jensdatter og udlagte barnefader Niels Pedersen Yde
18.2.1862 Hjemmedøbt
23.4.1876 Konfirmeret i Sindal Kirke
FT-1880 Tjenestepige i Sindal

Det har været vanskeligt at finde oplysninger om Sines forældre, men de giftede sig ikke. Som barn kom Sine i familiepleje i Vendsyssel – moderen var oprindeligt fra Sindal.


Gårdejere i Hørby

Frederik og Sine blev gift den 13. november 1888 i Bjergby Kirke. De var begge tjenestefolk på gården Gammeljord i Bjergby. Kun 5 dage senere fik de sønnen Jens.

Efter vielsen boede parret først et par år i Snevre, lidt syd for gården Gammeljord. I 1892 og indtil 1897 bor de i Tornby Bjerg, lidt vest for Snevre. I starten af året 1897 flytter familien til Stokbro i Lendum Sogn.

Fra 1901-02 drev parret i en lang årrække et landbrug i Hørby Sogn. Siden kom parret på aftægt hos datteren Olga i Askildrup, Blenstrup Sogn, syd for Aalborg.

Nielsine døde som 84-årig den 9. august 1946. Frederik døde kort efter, den 18. januar 1947, i en alder af 82 år. Begge var begravet på Blenstrup Kirkegård.


Frederiksen i stedet for Jepsen

Det er interessant, at Frederik og Sines børn fik efternavnet Frederiksen i stedet for Jepsen, som de ellers burde. Et efternavn, som er konstrueret ud fra faderens fornavn med et vedhæftet sen kaldes et patronym, og allerede i 1856 blev det forbudt ved lov at bruge patronymer som efternavne.

Selvom vendelboerne havde sværest ved at skille sig af med den århundreder gamle tradition, så er det meget usædvanligt at se patronymer blive brugt i 1880’erne. Deres barnebarn Ove Frederiksen fortæller, at Frederik og Sine måtte have dispensation til at kalde de yngste børn Frederiksen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*