Jens Nysom ~ Marie Juel, Ferslev


Vis stort kort


Jens Peter Nysom

Den 16. november 1872 var der både bryllup og barnedåb på Vestergård i Mjels. Brudeparret var Ane Margrethe Jensen, datter fra Vestergård, og Anders Jönsson, der var tjenestekarl samme sted. Dåbsbarnet var deres søn, som blev døbt Jens Peter Jensen. Han var født den 26. marts samme år.

Jens Peter Jensen fik en lillebror i januar 1874, men broderen døde som spæd og moderen døde af tuberkulose samme efterår. Da kisten var kommet i jorden på Ferslev Kirkegård, pakkede Anders Jönsson sine få ejendele for at flytte til Torrlösa i Skåne, hvor han kom fra.

To år gammel kom Jens Peter Jensen derfor i pleje hos sin mormor på Vestergården. Her voksede han op og blev sikkert boende indtil sin konfirmation.

Ved folketællingen i 1890 var han tjenestekarl i Lillevorde.


Marie Jensine Petrea Juel

Marie var den ældste af gårdejer og sognefoged Jens Juel og hustru Maries 8 børn. Hun blev født den 10. april 1873 og døbt i Volsted Kirke 26. oktober samme år.

Den 17. april 1887 blev hun konfirmeret og fik topkarakteren UG for sine bibelkundskaber.


Gårdfolk i Bette Mjels

Jens og Marie blev gift i Volsted Kirke den 26. november 1892. Kort efter giftermålet overtog de Nysomsminde, der ligger i Bette Mjels et par kilometer vest for Mjels.

Nysomsminde var oprindeligt et aftægtshus til Vestergården i Mjels og opført af Jens’ morfar. I 1906 omtales Nysomsminde som et bol, der typisk var på 1-2 tønder hartkorn. I 1916 betegnes den som en gård, og har været på mindst 4 tønder hartkorn.

Nysomsminde, ca. 1915
Nysomsminde, ca. 1915

Marie og Jens fik 46 år sammen på Nysomsminde. Den 26. februar 1939 døde Marie på Amtssygehuset i Aalborg som følge af endetarmskræft. Jens var enkemand i næsten 25 år og døde den 2. juli 1965. Han boede de sidste år i Rostrup hos datteren Klara og svigersønnen Mandrup. Begge er begravet på Ferslev Kirkegård.


Fra Jensen til Nysom i 1906

Den 15. januar 1906 tog Jens og Marie sammen med deres 8 ældste børn efternavnet Nysom. Tilnavnet havde været i Jens Peters familie i 3 generationer, og kom fra oldemoderen Maren Sørensdatter, der var født i Nysum, Ravnkilde Sogn.

Tre dage forinden havde en anden familie fra Hadsund også taget navnet Nysom. Stavemåden Nysum var forbeholdt byen, og derfor affandt begge familier sig med i stedet at kalde sig Nysom.


Galleri

 • Jens Nysom, konfirmand, 1887
 • Jens Nysom med yngste søn Søren, 1961
 • Nysomsminde, ca. 1915
 • Familiegrav, Ferslev Kirkegård

Klik for at se større udgaver

2 Replies to “Jens Nysom ~ Marie Juel, Ferslev”

 1. Hej Kenneth,
  Har lige siddet og surfet lidt på din hjemmeside, bl.a. set på billeder. Jeg faldt lige over en ting – der to gårde, som ser fantastisk ens ud: Nysomsminde og Toftegård – se vindmøllen i baggrunden. For mig ser det ud, som om Nysomsminde (1915) får ny ladebygning og stuehuset bliver forlænget. På billedet af Toftegård 1925 ser disse bygninger ret nye ud, men møllen er på præcis samme sted.

  Ellers igen – stor ros for en flot hjemmeside, hvor man kan finde megen inspiration.

  Med venlig hilsen
  Michael Frølich
  Nyborg

  • Hej Michael

   Du har ret i, at Toften og Nysomsminde ser påfaldende ens ud. Det havde jeg faktisk ikke selv set. Men jeg kan afkræfte, at der er tale om den samme gård. De to gårde har formentlig lignet hundredevis af andre gårde på den tid.

   Mange hilsner
   Kenneth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*