Lars Kjær ~ Karen Marie Jensdatter, Sønderholm


Vis stort kort


Gårdmandssøn fra Moldbjerg

Laus Kjær var søn af Jens Larsen Kjær og Zigne Christensdatter, som havde en gård i Moldbjerg i Øster Hornum Sogn. Her blev Laurs født den 23. oktober 1827.

Han boede hos forældrene i Moldbjerg helt indtil vielsen i 1852.

Laurs Kjær, Sønderholm-Frejlev Sogneråd, 1892
Laus Kjær (stående) fotograferet sammen med Jens Peter Torn i 1892. De var tilsyneladende medlemmer af Sønderholm-Frejlev Sogneråd, men de nærmere detaljer er lidt uklare. Fotoet findes på Lokalhistorisk Arkiv for Frejlev, Nørholm og Sønderholm sogne og er tilgængeligt via arkiv.dk.


Uægte datter fra Nøvling

Karen Marie Jensdatter blev født den 6. april 1826 i Gultentorp, hvor moderen opholdt sig. Som barnefader blev udlagt Jens Jensen Kok, som var tjenestekarl i Gultentorp.

Forældrene giftede sig senere – meget senere – i november 1833, da Karen var 7 år gammel.

Ved folketællingerne i 1834 og 1840 var Karen i pleje hos en enkekone, Kirsten Christensdatter i Gultentorp, mens forældrene boede i Øster Sundby. Faderen var daglejer og forældrene har sikkert ikke haft råd til at have Karen hjemme de første år. Det er først da forældrene overtog den lille gård Godrim i Tostrup i 1842, at Karen “flyttede hjem” – i en alder af 16-17 år.


Gårdfolk i Sønderholm

Lars og Karen blev gift i december 1852 i Sønderholm Kirke. Lars var Ungkarl af Molbjerg, og Karen Skrædderpige af Goerim. Begges fædre var forlovere.

Efter vielsen overtog parret en gård i Sønderholm by, hvor de boede hele livet. I løbet af 1880’erne overtog sønnen Jens Christian gården, og Lars og Karen kom på aftægt.

Lars og Karens gravsten på Sønderholm Kirkegård
Karen Marie døde den 23. november 1890, 64 år. Lars var enkemand i otte år og døde 7. september 1898, 70 år gammel. De var begravet på Sønderholm Kirkegård og gravstenen findes endnu i et lapidarium på kirkegården.

Fotoet er modtaget af [stray-id id=5]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*