Andreas Sand ~ Kirstine Marie Madsdatter, Als Sogn


Vis stort kort


Husmandssøn fra Sandhusene

Andreas Christensen blev født i Sandhusene i Als Sogn og hjemmedøbt den 16. juli 1809. Forældrene var Christen Jensen “Sand” og Kirsten Jensdatter, der havde et husmandssted.


Gårdmandsdatter fra Sellegård

Kirstine Marie Madsdatter blev døbt i Als Kirke den 23. september 1804. Hun var datter af Mads Sørensen og Inger Hansdatter, der fæstede en gård i Sellegård.


Husfolk i Sandhusene

Parret blev viet den 8. november 1833 i Als Kirke.

Andreas’ far var død året forinden og Andreas havde overtaget driften af forældrenes husmandssted. Ved folketællingen i februar 1834 er det stadig Andreas’ mor, der fæster husmandsstedet, mens Andreas omtales som bestyrer for Enken. Ved folketællingen i 1840 har Andreas overtaget husmandsstedet og har moderen på aftægt.

Familien ernærede sig primært ved den smule, som det lille husmandssted i Sandhusene kastede af sig. I folketællingerne 1840 og 1845 ses det desuden, at Andreas supplerer til husholdningen ved at gå på fiskeri.

Kirstine Marie Madsdatter døde i Sandhusene i januar 1872, 67 år.


Andreas gifter sig igen

Andreas Christensen, 65 år, giftede sig igen i december 1874 med Hidtil ugifte Maren Kirstine Laursen, 47 3/4 Aar fra Vester Hurup. Andreas omtales som enke og aftægtsmand fra Sandhusene.

Efter vielsen flyttede Andreas ind hos Maren i Vester Hurup, og sønnen Mads overtog husmandsstedet i Sandhusene. I 1877 beskrives Andreas som Husfæster af Vester Hurup.

Ved folketællingen i 1880 nævnes Andreas som slagter.

Andreas Christensen Sand døde 18. august 1889, 80 år gammel.

Det er uvist, hvad der efterfølgende bliver af Maren Kirstine Laursen. Hun var i live, da Andreas døde, men hun er ikke fundet i folketællingen fra 1890, og er heller ikke fundet død eller viet igen i Als i 1889-1890.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*