Jens Nielsen ~ Gunder Katrine Nielsdatter, Faster


Vis stort kort


Jens Nielsen

Niels Jensen og Mette Olufsdatter havde en gård i landsbyen Ejstrup lidt syd for Videbæk. Her fødte Mette deres første barn den 2. oktober 1805. Sønnen blev hjemmedøbt straks efter fødslen og fik navnet Jens efter sin farfar, Jens Kirkegård i Nørre Vium. Hjemmedåben blev senere publiceret i Faster Kirke den 22. december samme år.

Jens voksede op på gården i Ejstrup med sine forældre og to yngre søstre. Alle tre børn boede stadig på gården ved folketællingen i 1834, hvor de alle var i 20’erne.

Faderen døde i 1839, to uger før Jens’ 34 års fødselsdag, og Jens overtog gården. Husstanden bestod nu af Jens, hans mor og den yngste søster.


Gunder Katrine Nielsdatter

Gunder var den ældste af Niels Egvig og Maren Cathrine Jensdatters tre døtre. Hun blev født den 25. december 1806 i Hannerup, hvor forældrene havde et husmandssted. Dagen efter blev hun hjemmedøbt og dåben blev bekræftet i Faster Kirke den 1. februar året efter.

Gunder var opkaldt efter sin farmor. Navnet var et almindeligt pigenavn i Faster i begyndelsen af 1800-tallet.

Hun voksede op på familiens husmandssted i Hannerup og har sikkert boet her indtil forældrene af uvisse årsager omkring 1825 afstod det og i stedet boede til leje hos en gårdmand i Lodal. Ved folketællingen i februar 1834 er Gunder tjenestepige på en gård i Lodal.

Et år senere, februar 1835, får Gunder sønnen Niels uden for ægteskab. Faderen hedder Peder Christensen og kommer fra Ølgod og de to bliver ikke gift.

Ved folketællingen i februar 1840 bor Gunder i et hus i Lodal sammen med sønnen. Under erhverv står der Væverske, Husholderske. Det er lidt uvist, om hun faktisk var husholderske hos en husmand i Lodal, eller om betegnelsen i dette tilfælde snarere skal forstås som “familieoverhoved”.


Gårdfolk i Ejstrup

I marts 1841 fik Jens og Gunder en datter sammen, født uden for ægteskab. Gunder boede stadig i Lodal og Jens på gården i Ejstrup. Parret blev gift et halvt år senere den 28. november 1841.

Den lille datter døde i sommeren 1842, 13 måneder gammel. Året efter fik parret endnu en datter, som også døde som spæd.

Ved folketællingen i 1845 bor der 8 personer på gården i Ejstrup: Jens og Gunder, Gunders søn Niels, deres fælles søn Niels og datteren Mette. I aftægtsstuen bor Jens’ mor. Desuden er der to tjenestepiger på gården, hvoraf den ene er Jens’ lillesøster.

Gunders søn Niels overtog gården i 1860 og Jens og Gunder flyttede ind i aftægtsstuen. Her døde Gunder Katrine Nielsdatter den 12. juni 1867, 60 år gammel.

Sønnen må kort efter Gunders død have mistet gården. I september 1868 nævnes Niels som indsidder (= bor til leje). Ved folketællingen i 1870 har familien et husmandssted i Ejstrup med stedfaderen Jens Nielsen på aftægt.

Jens Nielsen døde 69 år gammel i Ejstrup den 27. april 1875. Han og Gunder var begravet på Faster Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*