Henrich Thomsen ~ Anne Christensdatter, Mors


Vis stort kort


Henrich Thomsen

Henrich Thomsen blev døbt den 15. november 1761 i Karby Kirke på Mors. Forældrene var Thomas Christensen og Anne Henrichsdatter, husfolk i Torp.

Ved folketællingen i 1787 er han muligvis den Henrik Thomasen, 30 Aar, der er tjenestekarl i Borreby i Bjørnsholm Sogn.

Henrich blev gift første gang som 35-årig i april 1797 med Sidsel Marie Poulsdatter. De fæstede et husmandssted i Vester Hvidbjerg og fik her sønnen Poul i 1799. Sidsel døde allerede i 1802, kun 32 år gammel.


Anne Christensdatter

5.3.1775 Døbt i Hvidbjerg Kirke. Forældrene var gårdfæstere i Vester Hvidbjerg, Christen Jensen og Zidsel Laursdatter
FT-1787 Bor hos faderen og stedmoderen i Vester Hvidbjerg
FT-1801 Bor hjemme


Husmand og omgangslærer på Mors

Henrich Thomasen var blevet enkemand i februar 1802. Halvanden måned senere giftede han sig igen, denne gang med Anne Christensdatter.

Anne flyttede ind hos Henrich i Vester Hvidbjerg og parret fik tre børn, hvoraf to døde som små.

Anne Christensdatter døde i oktober 1822, 47 år gammel.

Henrichs søn fra første ægteskab, Poul, blev lærer ligesom sin far. I 1865 skrev han en selvbiografi, hvor han også kommer ind på sin opvækst i Vester Hvidbjerg med en stedmor og en fraværende far:


Det gyser endnu i mig, når jeg hører, at de små børn skulle have stedmoder, thi det mundheld “at blive stedmoderlig behandlet” er ikke grebet ud af luften. Denne skæbne blev også mig til del, og skønt hun ikke var egentlig ond af hjerte, så manglede hun dog alle de egenskaber, der gjorde kvinden til moder for de små, thi hun havde hverken forstand på husholdningen eller på at danne en dreng med et opvakt hoved, et viltert sind og en god portion egensindighed.

Min fader var kun sjældent hjemme, da han tjente som omgangslærer i Nees og andre steder, hvilket indbragte en del levnedsmidler især om julen, da vi levede med den rige mand i nogle uger og så sugede på lappen den øvrige tid af året.


Henrich i sit tredje ægteskab

Henrich giftede sig for tredje gang i april 1823 med Karen Jensdatter Møller.

Ved folketællingen i 1834 er Karen væverske og Henrich får almisse. Parret fik to sønner, den ene døde som spæd, den anden blev tømrer i Vester Hvidbjerg.

Henrich Thomsen døde i Vester Hvidbjerg i april 1837, 75 år gammel.

Karen Jensdatter Møller døde som almisselem på hospitalet i Vester Hvidbjerg i januar 1855.

De var alle begravet på kirkegården i Øster Hvidbjerg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*