Peder Chr. Bech ~ Mette Jensdatter, Thy og Himmerland


Vis stort kort


Peder Christian Sørensen “Bech”

Peder blev døbt den 18. december 1803 i Snedsted Kirke i Thy. Forældrene var bolsfolk Søren Christensen Bech og Maren Jensdatter. Han blev konfirmeret i Snedsted Kirke i 1818.

I 1826 var han tjenestekarl i Elsted ved Snedsted, og i 1828 var han i Gjersbøl.


Mette Jensdatter

Mette blev født og hjemmedøbt den 14. marts 1803 på Odgård ved Øster Jølby på Mors. Forældrene var gårdfæster Jens Christensen og Maren Jensdatter. Dåben bekræftedes i Øster Jølby Kirke i juni 1803.

Mette blev konfirmeret i Øster Jølby Kirke i april 1819.


Teglbrænder i Nørrejylland

Peder Christian Sørensen og Mette Jensdatter blev viet i Øster Jølby Kirke den 22. november 1829. Christen var tjenestekarl i Gjersbøl, og Mette gik til hånde hos sin mor og stedfar på Odgård.

Efter vielsen flyttede parret sammen i Snedsted, men blev der kun i få måneder. I starten af året 1830 flyttede de til Fjerritslev, hvor Peder havde overtaget et teglbrænderi. I sommeren 1830 blev Peder og Mette forældre til den første af ni sønner.

Parret fik søn nummer to i maj 1832. På det tidspunkt havde de en gård mellem Aalborg og Hjallerup. Ved folketællingen i februar 1834 er de dog tilbage på teglbrænderiet i Fjerritslev.

I foråret 1834 flyttede parret søndenfjords og Peder etablerede sig som teglbrænder i Rønbjerg, lidt syd for Løgstør. Rønbjerg ligger kun et par kilometer fra Vitskøl Kloster, som dengang hed Bjørnsholm. Mindst en af sønnerne tjente en årrække på Bjørnsholm og teglbrænderiet har givetvis også haft en tilknytning til herregården.

Mette Jensdatter døde den 28. oktober 1848 i Rønbjerg, 45 år gammel. Dødsårsagen var Krampe og hun blev begravet på Bjørnsholm Kirkegård.


Gift med svigerinden

Efter Mettes død flyttede Peder til Assens ved Mariager, hvor broderen Jens Christian var teglbrænder. Jens Christian havde overtaget teglbrænderiet efter deres fader, der var død i 1847.

I februar 1851 overtog Peder teglbrænderiet i Assens. Broderen Jens Christian flyttede i stedet med sin familie til Vejle, hvor han skulle brænde mursten til herregården Tirsbæk. Jens Christian omkom imidlertid i en ulykke samme år, og hans hustru, Andreasine Andersdatter, vendte tilbage til Assens i januar 1852.

De to enkefolk, Peder på 48 og Andreasine på 34, fik kongelig bevilling til at kunne gifte sig, selvom Peder var bror til Andreasines første mand. Parret blev gift i Falslev Kirke i november 1852 og fik en søn i april året efter.

I efteråret 1853 flyttede familien til hovedgården Randrup i Skibsted Sogn som Peder skulle brænde mursten til. Familien bestod af far, mor, fire sammenbragte og et fælles barn og Peders mor.

Peder Christian Bech døde den 12. november 1877 i Skibsted. Han blev 73 år. Andreasine Andersdatter døde 30. november 1884, 66 år. De var begge begravet på Skibsted Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*