Søren Bech ~ Maren Jensdatter, Thy og Himmerland


Vis stort kort


Søren Christensen “Bech”

Søren blev døbt i Snedsted Kirke ved Thisted den 6. april 1777.

Faderen var Christen Bech fra Snedsted, som jeg ikke ved noget om. Ifølge en ubekræftet kilde var han gift med Mette Cathrine Christensdatter.

Ved folketællingen 1787 er Søren tjenestedreng på en gård i Snedsted. Ved folketællingen i 1801 er han 23 år og tjenestekarl på en gård i Gjersbøl tæt på Snedsted. Det nævnes også, at han er geworben soldat, altså hvervet soldat i modsætning til tvangsudskrevet soldat. Det er muligt, at han deltog i slaget på Københavns Red i april samme år.


Maren Jensdatter “Taarsted”

Maren blev døbt 10. oktober 1779 i Snedsted Kirke. Forældrene var Jens Pedersen Taarsted og Ide Jensdatter, som fæstede en gård i Snedsted.

Ved folketællingerne i 1787 og 1801 bor hun med forældrene og en storebror på gården i Snedsted.


Bolsfolk i Gjersbøl

Søren og Maren får datteren Ide uden for ægteskab i juli 1800. Maren bor hos forældrene, og Søren er tjenestekarl og soldat i Gjersbøl.

Ved folketællingen i februar 1801 bor Maren fortsat hos forældrene, og Søren er stadig tjenestekarl og Geworben Soldat i Gjersbøl.

Parret bliver viet 25. oktober 1803 i Snedsted Kirke. Sønnen Peder bliver født 2 måneder senere.

Der er en smule forvirring omkring, hvor Søren og Maren egentlig bosatte sig. Som regel angives deres bopæl som Snedsted, men enkelte gange, bl.a. 1810, 1824 og 1833, nævnes Gjersbøl. Gjersbøl ligger cirka en kilometer nord for Snedsted, og parrets bopæl har formentlig ligger herimellem.

Jeg har endnu ikke fundet Sørens fæstebrev, men der er også lidt usikkerhed om ejendommens størrelse. I 1809 og 1824 omtales det som et bol. I 1818 og 1824 betegnes det som et husmandssted, og i 1820 og 1833 et gårdmandssted. Et bol brugtes i daglig tale om ejendomme, der størrelsesmæssigt lå mellem et husmandssted og et gårdsmandssted. Sørens og Marens bolig var sikkert i denne kategori.

Det er i øvrigt interessant, at den yngste søn døbes Christen Bundgaard. Mellem Gjersbøl og Snedsted ligger der netop en gård ved navn Bundgård, og den har givetvis været Sørens og Marens.

Ved siden af bolet var Søren også teglbrænder.


Teglbrænder og nomader

I 1833 flytter Søren og Maren med deres yngste søn til Hammer Sogn, lidt uden for Aalborg. I Hammer havde de et husmandssted, og Søren var teglbrænder. Børnene Ide, Peder og Mette var også bosat i Hammer Sogn med deres familier.

I 1839 flytter Søren og Maren fra Hammer til Assens i Falslev Sogn ved Mariager. Med sig har de to børnebørn i pleje. I Assens har de et bol, og Søren fortsætter som teglbrænder.

I starten af 1840erne overtager sønnen Jens Christian bolet med teglbrænderiet i Assens. Søren og Maren kommer i stedet på aftægt.

Søren Christensen Bech døde i Assens 4. juni 1847, 70 år gammel. Han var begravet på kirkegården i Falslev.

Sønnen Peder overtog teglbrænderiet i Assens i 1850 efter broderen. Maren var fortsat på aftægt og fulgte med Peders familie til hovedgården Randrup i 1853, hvor Peder var blevet ansat som teglbrænder.

Maren nævnes som aftægtskone hos Peder i folketællingen fra 1855. Herefter er der ikke fundet spor efter hende i Skibsted Sogn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*