Søren Skjærsig ~ Maren Madsdatter, Vadum


Vis Vis stort kort


Gårdmandssøn fra Vester Halne

Søren var født i slutningen af januar 1798 og døbt i Vadum Kirke den 4. februar. Hans forældre var Anders Sørensen og Maren Larsdatter, der fæstede gården Skærsig i Vester Halne.


Måske fra Brønderslev

Marens ophav er lidt uvist. Flere kilder nævner, at hun var født i Vester Brønderslev Sogn omkring 1804-1805. Maren Madsdatter er ikke umiddelbart fundet i Vester Brønderslevs kirkebog.


Husfolk i Østerhalne

Parret blev gift i Vadum Kirke den 20. december 1828. Den ene af forloverne var Mads Blok fra Rødslet i Vadum Sogn. Rødslet hørte til Rødslet Gods, som også havde bøndergods i Vester Brønderslev Sogn. Under stavnsbåndet kunne mænd flytte mellem gårde og husmandssteder inden for herregårdens jorder. Det er tænkeligt, at Mads Blok var Marens far.

Søren og Maren havde et husmandssted i Øster Halne, Vadum Sogn, som de til dels har kunnet leve af. I folketællingen 1845 nævnes Søren som husmand og tækker. I 1850 er han husmand og daglejer.

Søren Andersen døde i december 1857, 59 år gammel.

Maren blev boende i Øster Halne, hvor hun var afhængig af fattigvæsenet. Ved folketællingerne i 1870 og 1880 omtales hun som fattiglem. Hun var enke i næsten 30 år, og døde i november 1885, ca. 83 år gammel. De var begge begravet på Vadum Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*