Jens Sorthøj ~ Birgitte Pedersdatter, Skallerup


Vis stort kort


Jens Pedersen “Sorthøj”

Jens var gårdmandssøn fra Vejby, få kilometer fra Børglum Kloster. Forældrene var Peder Jensen Øster og Maren Nielsdatter. Han blev døbt i Vejby Kirke den 4. juni 1759.


Birgitte Pedersdatter

Birgitte blev døbt i Børglum Klosterkirke den 24. september 1758. Hendes forældre var Peder Pedersen og Anna Christensdatter.


Husfolk i Sorthøj

Jens og Birgitte lærte hinanden at kende, da de begge tjente hos en gårdmand i Vejby. Her ses de i folketællingen fra juli 1787. De blev viet i Vejby Kirke den 4. juni 1788.

I sommeren 1789 opholdt parret sig i Vittrup, hvor de fik deres første barn. Det er uvist, om de fæstede et husmandssted eller blot var tjenestefolk i Vittrup. I hvert fald er de allerede i 1793 tilbage i Vejby, da de får barn nummer to.

På et tidspunkt mellem 1795 og 1799 flyttede familien til Sønderlev i Skallerup Sogn, hvor Jens fæstede husmandsstedet Sorthøj. Jens ses herefter nogle gange under navnet Jens Pedersen Sorthøi.

Sønnen Anders blev gift i 1822 og overtog i den forbindelse husmandsstedet, hvor Jens og Birgitte i stedet kom på aftægt.

Birgitte Pedersdatter døde 23. januar 1823 i Sorthøj, 64 år gammel. Jens Pedersen døde samme sted 27. september 1826, 67 år. De var begge begravet på kirkegården i Skallerup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*