Christen Kiil ~ Maria Smidt, Vesterø


Vis stort kort


Christen Jørgensen “Kiil”

Christen blev født i juledagene 1763 og døbt nytårsdag i Horne Kirke. Forældrene var Jørgen Kiil og Anna Bjerg, der fæstede Kiilgården (Kilegården) i Højrup, få kilometer fra Hirtshals, der dengang kun var et lille fiskerleje.

Han blev konfirmeret i foråret 1780 og boede stadig hos forældrene i Højrup ved folketællingen i sommeren 1787, da han var 23 år.


Inger Marie Rasmusdatter “Smidt”

Marie, som hun blot kaldes ved flere lejligheder, blev født og døbt i august 1765 i Mygdal. Hun var datter af den stedlige skoleholder Rasmus Smidt og hustru Kirsten Poulsdatter.

Maries far døde i 1772, mens Marie endnu kun var seks år gammel. Moderen giftede sig i stedet med Peder Lauritsen, der overtog embedet som skoleholder i Mygdal.


Skoleholder i Højrup og Bangsbostrand

Christen og Marie blev trolovet i november 1787 og viet i december samme år i Mygdal Kirke. Allerede fire måneder senere, februar 1788, fik parret sønnen Jens.

En kilde nævner, at Christen Kiil var skoleholder i Mygdal efter vielsen. Her må være tale om en misforståelse, for ud over sønnen Jens fik Christen og Marie fire børn, som alle blev født i Højrup i perioden 1791-95. Det må derfor have været i Højrup, Christen Kiil var skoleholder. Maries stedfar Peder Lauritsen nævnes som skoleholder i Mygdal endnu ved folketællingen i 1801.

På et tidspunkt i løbet af 1795 flytter Christen og Marie med deres fire børn til Bangsbostrand ved Frederikshavn. Deres ældste søn Jens var død et par år i forvejen kun fem år gammel. I Bangsbostrand overtog Christen Kiil embedet som skoleholder efter Maries bror Anders Rasmussen Rønnest, som havde opgivet at gå i faderens fodspor og i stedet ville forsøge sig som murermester.


Affæren med Ane Baadsmand

Den 10. januar 1796 bliver en pige døbt i Flade Kirke og får navnet Ane Kirstine Christensdatter. Moderen hedder også Ane Kirstine, med tilnavnet Bådsmand, og hun udpeger skoleholder Christen Jørgensen Kiil som faderen til sin uægte datter. På det tidspunkt er Christen Kiil lige fyldt 32 år og Ane Kirstine Bådsmand var midt i 40’erne.

Sidespringet var dog ikke nok til, at Christen mistede sin stilling som skolelærer for landsbyens børn. Han og Marie blev i Bangsbostrand frem til 1799 eller 1800 og fik i mellemtiden yderligere en søn og en datter.

Ane Baadsmand forblev ugift og fik så vidt vides ikke andre børn. Hun kom på aftægt hos datter og svigersøn og døde i Hals, Aalborg Amt, i 1839, 88 år gammel. Datteren Ane Kirstine er sidst set i folketællingen fra 1870, hvor hun var 73 år.


Videre til Læsø

Ved folketællingen i februar 1801 bor far, mor og seks børn i Vesterø på Læsø. Her er Christen nu i sin tredje stilling som skoleholder samtidig med, at han er kirkesanger i Vesterø Kirke.

“Kirkesanger og skoleholder i Vesterø” Christen Jørgensen Kiil døde den 27. april 1833 i Vesterø, 69 år gammel. Inger Marie Rasmusdatter kom på aftægt hos datteren Ane Cathrine i Vesterø, hvor hun døde den 10. oktober 1847, 82 år. Begge var begravet på kirkegården i Vesterø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*