Idébog for slægtsforskere

At skrive slægtshistorieKathrine Tobiasen: At skrive slægtshistorie. Idébog for slægtsforskere. Slægt & Data, 2013.

Anmeldt af Kenneth Konrad Knudsen

Som slægtsforsker har du på et tidspunkt fantaseret om at lave en slægtsbog. Et digert værk, læderindbundet og med guldbogstaver. Bogreolens pryd. Vel har du så. Og formentlig er fantasien smuldret i samme øjeblik, for et det ikke både svært og dyrt?

Det kan godt være svært og dyrt, men behøver ikke at være det. Det giver Kathrine Tobiasens idébog for slægtsforskere en masse gode eksempler på.

Idébogen er en manual til alle de trin, du skal igennem og gøre dig overvejelser om, hvis du vil have udgivet din slægtshistorie. Den kommer omkring de overordnede spørgsmål: Hvordan bogen skal bygges op? Skal man skrive om hele slægten eller nøjes med en enkelt familie? Skal man printe selv eller lade et trykkeri klare opgaven? Ikke mindst er der et kapitel om de etiske og moralske overvejelser, du bør gøre, inden du går i gang med at udgive slægtshistorien.

Bogen kommer også i detaljen med det, man skal forholde sig til omkring layout, skrifttyper og valg af illustrationer.


Skriv så det fænger

Hvis en bog er for gammeldags til dit temperament og du hellere vil satse på en hjemmeside, så er der også guldkorn at hente i idébogen. En god slægtsforsker og en god fortæller er ikke det samme og fire kapitler handler om, hvordan du kan gøre den gode historie bedre. Der er både råd om, hvad du bør udelade fra historien og tips til, hvordan du alligevel kan få noget fyld på de aner, som du ikke rigtig ved noget om. Der er også helt konkrete råd til, hvordan du kan formulere dig, så historierne bliver mere læseværdige. Som journalist kan jeg bekræfte, at Kathrine Tobiasen ved, hvad hun taler om på det felt.

Hvis du drømmer om at få noget af alt dit slægtsmateriale publiceret, men ikke ved, hvad du skal gribe eller gøre i, så er ”At skrive slægtshistorie” et godt sted at starte. Bogen giver dig ikke svaret på, hvordan du skal gøre, men den klæder dig på til at træffe de rigtige valg for dig og dit projekt.

God skrivelyst.

Bogen kan bestilles via Slægt & Datas hjemmeside. Medlemmer af DIS-Danmark får rabat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*