Søren Madsen ~ Kirsten Michelsdatter, Als Sogn


Husfolk og almisselemmer i Als

Første sikre efterretning om Søren og Maren er ved deres trolovelse anden juledag 1764. Desværre er der ikke angivet nogle vidner, som kunne indikere, hvem fædrene var.

Parret boede i Als by, hvor de fik fem børn i perioden 1765-1775.

Ved folketællingen i 1787 fæstede de et husmandssted og i 1801 levede de af almisser.

Søren Madsen døde i september 1801, ca. 69 år gammel. Kirsten Michelsdatter døde et halvt år senere, ca. 67 år. Begge var begravet på kirkegården i Als.


Søren Madsen

Ifølge aldersangivelser i folketællinger og ved hans død, var Søren født omkring 1732-1735. Han er ikke fundet født i Als Sogn i denne periode.

Store dele af Als og de omkringliggende sogne hørte under herregården Visborgård ved Hadsund. I skifteprotokollen fra 1749 finder man et skifte over afdøde Else Christensdatter fra Skelund, som efterlader sig sin mand Mads Christensen Smed og fire børn, herunder den 16-årig Søren Madsen, som er tjenestekarl hos Erik Rasmussen i Als.

Den unge Søren Madsen er meget sandsynligt den samme, som senere bliver gift med Kirsten Michelsdatter. Som ovenfor nævnt hed hans mor Else – ligesom Søren og Kirstens ældste datter.

Det er også værd at notere, at den unge Søren Madsen var tjenestekarl hos Erik Rasmussen. Både han og flere af hans børn optræder som faddere for Søren og Kirstens børn.


Kirsten Michelsdatter

Kirsten var født omkring 1735. I kirkebogen for Als finder man en Kirsten Michelsdatter, som blev døbt 15. juni 1734. Forældrene var Michel Larsen og Kirsten Mortensdatter.

Hun er den eneste “Kirsten Michelsdatter” født i Als i årene omkring 1735 og er meget sandsynligt vores. Det er lidt usædvanligt, at både mor og datter hed Kirsten, men Søren og Kirstens næstældste datter blev også kaldet Kirsten.


Hvor bliver døtrene af?

Søren og Kirsten fik fire døtre i årene 1765-1770. Ingen af dem er hverken fundet konfirmeret, viet eller døde i Als Sogn. De synes heller ikke at optræde som faddere for bror Mads’ børn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*