En slags “min rige onkel i Amerika”-historie

Rigtig mange danskere har slægtninge, der har udvandret til især USA, Argentina og New Zealand. Mange af de udvandredes efterkommere finder tilbage til rødderne og får kontakt til deres danske slægtninge. Som fx Marvel Jensen fra Californien, der fandt mig efter 40 års søgen og en perlekæde af mærkelige sammentræf.

For hvis ikke Ingrid tilfældigvis havde slået hoften, og hvis Frank ikke tilfældigvis havde forsket lidt i nogle fjerne slægtninge, kort forinden han tilfældigvis skulle aflevere en rollator til Ingrid fra kommunen samtidig med, at Marvel tilfældigvis var kommet til et gennembrud i sin slægtsforskning, og hvis præsten ikke tilfældigvis havde været lidt stedkendt og Edith ikke tilfældigvis havde kendt Ole – så havde den her historie været meget kortere …

For nogle år siden var min mormors svigerinde, Ingrid, blevet dårligt gående. Kommunen stillede en rollator til rådighed, og det var tilfældigvis Frank, der skulle levere den.

Frank er slægtsforsker i sin fritid, og hans aner var fra området i og omkring Ferslev og Ellidshøj i Himmerland, hvor Ingrid og Ole, min mormors bror, bor. Og hvor Oles og min – og naturligvis min mormors – slægt har holdt til i mindst 14 generationer.

Nysomsminde, ca. 1915
Nysomsminde, ca. 1915

Min mormors familie hedder Nysom, og det studsede Frank lidt over, for han havde lige stødt på en masse Nysom’er i forbindelse med sin slægtsforskning. Ole interesserer sig også for slægtsforskning, så han var naturligvis nysgerrig efter, hvad Frank havde fundet. Der er nemlig kun to Nysom-familier i Danmark, og den anden kommer fra Hobro-egnen.

Det viser sig blandt andet at både Ole og Frank (og jeg selv) nedstammer fra Christen Pedersen og Signe Mogensdatter fra Nørregården i Ellidshøj. Og ikke mindst kunne Frank påvise, at Oles tipoldeforældre var Jens Jensen Nysum og Marie Magdalene Larsdatter fra Mjels. Ole havde længe haft mistanken, men kunne ikke finde dokumentationen for det.


Fra Nysomsminde til Amerika – og tilbage igen

Omtrent samtidig var Marvel Jensen i Californien nået til et gennembrud i sin søgen efter sine danske rødder. Marvels bedsteforældre var udvandrede fra Danmark i 1889, og Marvel havde efterhånden brugt 40 år på at finde tilbage igen.

Bedsteforældrene havde valgt at integrere sig aktivt i det amerikanske samfund. De boede i USA og var amerikanske statsborgere, og derfor opførte de sig også som amerikanere. I hjemmet taltes ikke dansk, og der taltes ikke om Danmark. Desuden savnede de Danmark meget, og tænkte måske, at det var bedst ikke at tale om det.

Marvels bedsteforældre og hendes ældre fastre, der var født i Danmark, døde alle før Marvel blev interesseret i at kende sine rødder, så der var ikke megen hjælp at hente hjemmefra. Hun vidste kun, hvornår bedsteforældrene var kommet til USA, og hun kendte deres navne; Jens Jensen og Oline Nielsen.

Olines slægt havde Marvel fået oprullet for længe siden. Oline er trods alt ikke det mest almindelige navn. Men Jens Jensen var næsten en umulig opgave.

Og alligevel lykkedes det; Marvel fandt langt om længe Jens Jensens dåbsindførsel på et mikrokort fra Ferslev Sogn, hvor det fremgik, at han var født på “Nysomsminde” som søn af Jens Jensen Nysum og Marie Magdalene Larsdatter.

Nysomsminde er en gård, der tidligere var i Nysom-familiens eje og både Ole og min mormor er født der.

Marvel skrev et brev til præsten i Ferslev og bad hende hjælpe sig med at finde frem til Nysomsminde. Præsten overdrog brevet til den nuværende ejer, Edith, der tilfældigvis kendte Ole og vidste, at han kunne lidt engelsk.

Ole læste højt og Marvel præsenterede sig selv og fortalte om sin søgen efter rødderne. Og at hun var efterkommer af Jens Jensen Nysom og Marie Magdalene Larsdatter – den samme Jens og Marie, som Frank netop havde påvist over for Ole, at han var efterkommer af.


Af sted til Californien

Ole skrev tilbage til Marvel og inddragede også mig i affæren. Min mormor havde nemlig fortalt Ole, at jeg også interesserede mig for slægtsforskning. Og siden har breve og e-mails og kopier af skøder og skifteprotokoller føget frem og tilbage over Atlanten.

For et år siden besøgte Marvel og hendes mand, Kirk, Himmerland og fik the grand tour rundt til de mange gårde, steder og kirkegårde, hvor Marvels forfædre holdt til og ligger begravet. Og hvor der stadig bor en masse slægtninge. Til sommer fylder Ole rundt, og i den anledning har Marvel og Kirk planlagt en ny tur til Danmark. De skal naturligvis med til Rebildfesten.

Men forinden har jeg planlagt en tur til Californien – flybilletterne er allerede bestilt. Og jeg glæder mig! Både til at opleve Californien, men i høj grad også til at gense Marvel og Kirk og se alle de andre amerikanske slægtninge.

Som en krølle på historien skal det med, at jeg forrige sommer skrev til Marvel om endnu en slægtning, jeg havde fundet på nettet; Arne Nielsen fra Sjælland. Det var godt nok på min fars side, og han havde ikke noget med Marvel at gøre. Men Marvel kendte udmærket Arne, for han havde tidligere hjulpet hende med at oversætte skøder og kirkebogssider.

Nogle gange er verden lille.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*