Anders Hansen Løi ~ Maren Stephine Jensdatter, Biersted


Vis stort kort


Husmandssøn fra Nørhalne

Anders Hansen blev født den 3. september 1826 og hjemmedøbt straks efter. Han var det femte barn ud af en søskendeflok på 13 og forældrene var Hans Nielsen og Kirsten Andersdatter, som fæstede et husmandssted i Nørhalne i Biersted Sogn.

Ved folketællingen i 1834 kan man se, at familien fik økonomisk hjælp fra sognets fattigkasse. I 1841 blev Anders konfirmeret i Biersted Kirke og præstens skudsmål lød: temmelig god Kundskab, sædelig og anstændig.

Anders er første gang set med tilnavnet Løi i 1864. Senere ses det er par gange og senest med Marens død i 1880. Det er uvist, hvor tilnavnet stammer fra, men faderen, Hans Nielsen, var også kendt under navnet. Nogle af børnene kaldes også Løi – med varianterne Loi og Loj – ved deres konfirmationer i 1870’erne.


Gårdmandsdatter fra Kølvring

Maren Stephine Jensdatter blev født den 7. maj 1823 og hjemmedøbt dagen efter. Forældrene var Jens Stephensen og Karen Olesdatter, som fæstede en gård i Sønder Saltum i Saltum Sogn. To uger senere blev den lille pige fremstillet i Saltum Kirke.

Mellemnavnet Stephine fik hun efter sin farfar, Stephen Nymand. Jens og Karen havde allerede fået to sønner, som var opkaldt efter farfaderen, men begge døde som spæde og inden Maren Stephine blev født.

I foråret 1828 boede familien stadig i Sønder Saltum, men flyttede kort efter til en gård i Pandrup, som ligger 7-8 kilometer syd for Sønder Saltum. Allerede i april 1831 flyttede forældrene igen – denne gang til en gård i Kølvring, 10 kilometer syd for Pandrup. Maren Stephine står ikke i tilgangslisten, så hun har givetvis været anbragt i familiepleje – sikkert hos en af hendes noget ældre halvsøstre.

Maren blev faderløs som 9-årig i 1832. Faderen Jens blev kun 47 år. Familiens flytteri i de foregående år skyldtes måske, at Jens Stephensen har været syg og svækket og derfor gradvist fæstet mindre gårde, der ikke har været så krævende.

Ved folketællingerne i 1834 og 1840 bor Maren hos sin mor på gården i Kølvring sammen med et par søskende. Hun blev konfirmeret i Aaby Kirke i 1837. Hun er ikke fundet i folketællingen fra 1845.


Skrædder og fattiglemmer i Biersted

Anders og Maren blev gift den 11. november 1847 i Aaby Kirke, og allerede måneden efter nedkom Maren med deres første barn, Jens. På det tidspunkt boede den lille familie til leje i Nørhalne, hvor Anders ernærede sig som skrædder.

Inden folketællingen i 1850 var familien flyttet til Biersted. Her fæstede de et husmandssted, mens Anders forsøgte at tjene en skilling som skrædder. I 1870 forsørges de af fattigvæsenet. Ved folketællingen i februar 1880 bor Maren alene i Biersted. Det noteres, at hun nyder Fattighjælp, og at Manden er for flere Aar siden bortrejst.

Maren døde 57 år gammel 4. november 1880, og blev begravet på Biersted Kirkegård.


Død i Aalborg Arrest

Anders var flyttet til Aalborg, formentlig mellem 1874 og 1878. Det er uvist om han blot forlod den synkende skude, eller om han rejste til Aalborg i håbet om at finde arbejde og forsørge familien ved at sende penge hjem.

Anders Hansen Løi, dødsattestUnder alle omstændigheder fandt han ikke lykken i købstaden, men døde forhutlet og fordrukken i Aalborg Arrest den 20. juni 1881, 54 år gammel. Han boede på Skottergården, som var Aalborgs fattighus. I dødsattesten kan man læse følgende:

Han døde i Sengen. For 3-4 Dage siden var han falden ned ad en Trappe, og havde flere misfarvede Partier af Huden saavel i Ansigtet som på Extremiteterne, men intet Brud eller anden alvorligere Lesion. Han var meget forfalden og vedblev at drikke, indtil han efter sin Husfælles Anmodning indbragtes i Arresten. Her syntes i de c 12 Timer, han opholdt sig der, et Delirium Tremens at udvikle sig, under hvilket han døde d 20 om Morgenen Kl 7.[1]

One Reply to “Anders Hansen Løi ~ Maren Stephine Jensdatter, Biersted”

  1. Jeg henvender mig, fordi jeg også har fundet navnet Løi – eller Lois. Se venligst kirkebog C144 opslag 27. Maren Johanne Christendatters børn døde – Christine og Martine Nielsen. Faderen Niels Christian Hansen.
    Jeg hører gerne nærmere.
    Hilsen Jette Nielsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*