Niels og Sine Lang, Skibsted

Niels og Sine Lang, ca. 1932
Mine tiptipoldeforældre Niels og Sine Lang
Vis stort kort


Niels Sørensen “Lang”

Niels blev født i Grønhalehus ved Madum Sø i Torup Sogn den 22. februar 1860. Han var den femte af Søren Christensen og Anne Marie Christensdatters seks børn.

I april 1874 blev han konfirmeret i Torup Kirke og fik den flotte karakter tg for sine kundskaber og den mindre prangende mg for sin opførsel.

Ved folketællingen i 1880 opholder han sig på en gård i Hellum, hvor han er tjenestekarl.


Nielsine Mette Kirstine Pedersen

I november 1861 kom den unge teglbrænder David Jacob Pedersen til Smidie i Bælum Sogn. Her lærte han Abild Pedersdatter at kende, som var en af døtrene på Halegården. I løbet af vinteren 1861-62 blev de så glade for hinanden, at Abild blev gravid og fødte en datter den 17. oktober 1862.

Fire måneder forinden var David blevet indkaldt til at aftjene sin værnepligt i Aalborg, og det er uvist, hvad der herefter bliver af ham. Vi ved dog, at han nåede at se sin datter, for han bar hende selv til dåben i Bælum Kirke den 28. december 1862.

Ved dåben fik den lille pige navnet Nielsine Mette Kirstine Pedersen. De to mellemnavne havde hun efter sine bedstemødre. En af fadderne var i øvrigt en soldaterkammerat fra Aalborg. David og Abild blev ikke gift.

Ved folketællingen i 1880 boede Sine hos sin mormor, som var blevet enke et par måneder forinden.


Husfolk i Skibsted

Niels og Sine blev gift den 4. november 1882 i Torup Kirke.

Ved folketællingen i 1890 havde parret et husmandssted i Skibsted. Deres ældste søn, Søren, der var født i 1883 var i familiepleje hos Sines mor og stedfar, pottemager Christen Andersen i Hellum.

Omkring 1895 overtog parret et husmandssted i Svanfolk Bakker, som de levede af. Ved folketællingen i 1906 boede børnene Hilda og Marius hos dem sammen med to plejebørn. I 1916 var det kun Marius, stadig var hjemme, og i 1925 havde de et barnebarn i pleje.I anledningen af parrets diamantbryllup i 1942 skrev en avis:

Terndrup og Omegn.

Diamantbryllup

Onsdag 4. November kan et at Terndrupegnens agtede Ægtepar, Niels Lang og Hustru, Svanfolk Bakker, fejre Diamantbryllup.
Som nygifte bosatte Ægteparret sig i Skibsted, men for 45 Aar siden købte de en Landejendom i Svanfolk Bakker, og her har de boet siden.
Foruden at slide med Ejendommen, som blev drevet med stor Dygtighed, gik Niels Lang paa Arbejde hos fremmede, og Hustruen hjalp ham troligt med at skaffe Føden til Børneflokken, der efterhånden voksede op i Hjemmet, og hun vaskede og syede for Egnens Tjenestekarle.
Foruden Diamantbrudeparrets fem Børn fandt flere Plejebørn et godt Hjem i Svanfolk Bakker.
Søren Lang og Hustru kan se tilbage paa en lang og travl Arbejdsdag, men trods Sliddet og den høje Alder – henholdsvis 82 og 80 Aar – er de stadig raske og aandsfriske og nyder nu en velfortjent Hvile hos en Søn og Svigerdatter, der for nogle Aar siden overtog Ejendommen.

Det var sønnen Alfred, der overtog Niels og Sines ejendom.


Niels døde i maj 1943, et halvt år efter diamantbrylluppet, 83 år gammel. Sine blev 82 år. Hun døde i februar 1945, og nåede altså akkurat ikke at opleve befrielsen. Begge er begravet på Skibsted Kirkegård.

Bemærk i øvrigt, at der er 21 års forskel på sønnerne Søren og Marius. Marius blev født i november 1904 – en måned efter sin niece, Metha. De to voksede stort set op som søskende.


Galleri

 • Foran gården i Svanfolk Bakker
 • Ved Niels og Sines guldbryllup
 • Niels og Sines grav på Skibsted Kirkegård

Klik for at se større udgaver.

2 Replies to “Niels og Sine Lang, Skibsted”

 1. Hej
  Vildt sjovt at falde over dit kæmpe arbejde. Jeg ledte efter min bedstemors sande navn. Anna eller Anne. Min far er Leif Lang Sørensen, og mine bedsteforældre Anna og Anton marius Sørensen. Jeg har besøgt dine bedsteforældre Metha og Oluf flere gange i Bælum. De var altid med når der var noget i familien. Kan også huske dine forældre, men dog kun svagt. Min mor, Sofie, var ansat ved Bælum plejehjem men s Metha boede der, og deltog i hendes 100 års fødselsdag. Anette Lang

 2. Hej Kenneth.
  Her fik jeg lige lyst til at skrive til dig. Hold da op et kæmpe . arbejde du har lavet, godt gået.
  Jeg er gift med Kurt Lang Sørensen som Har tre brødre,der er Knud Lang som er tvilling til Kurt, de to er de yngste, så er der Jørgen Lang (mellemste bror) og så til sidst Bent Lang (den ældste af de fire. Deres forældre er Niels Lang og Anna(født Thomsen) Sørensen.
  Vi har lige været sammen her hos os hvor Bent Lang fortalte om den hjemmeside du har lavet.
  Vi er bor lidt spredt rundt i Danmark.
  Kurt og jeg bor her i Hvidovre på Sjælland,.
  Sidste år startede jeg selv på slægtforskning på min egen familie.
  Jeg håber at høre fra dig.
  Med venlig hilsen Pia R. Sørensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*