Anders Sorthøj ~ Maren Christophersdatter, Skallerup


Vis stort kort


Anders Jensen “Sorthøj”

13.5.1799 Født i Sorthøj, Skallerup Sogn, som søn af husmand Jens Pedersen og Birgitte Pedersdatter
16.6.1799 Døbt i Skallerup Kirke
FT-1801 Bor hos forældrene i Sorthøj


Maren Christophersdatter

Marens ophav er lidt uvis. Vi kender hende fra folketællingen i 1801, hvor hun bor i Købsted, Tornby Sogn, med sin mor, stedfar og 3 halvsøskende.

Moderen hed Mette Thomasdatter og Maren må derfor have sit efternavn efter faderen, som er ukendt. I FT-1801 står om Maren, at hun er Mettes uægte barn.

De fleste kilder peger på, at Maren var født omkring 1793. Folketællingerne fra 1845, 50 og 55 angiver i øvrigt hendes fødested som Tornby Sogn.

Desværre er kirkebogen fra Tornby i dette tidsrum næsten helt ulæselig.


Husfolk i Sorthøj

Anders og Maren blev viet i Skallerup Kirke i februar 1822. Tre måneder senere nedkom Maren med en datter, og boede på det tidspunkt hos sin mor og stedfar i Købsted, mens Anders var tjenestekarl på den store gård Kærsgård lidt syd for Købsted.

Kort efter vielsen flyttede den lille familie til Sorthøj, hvor de overtog Anders’ fødehjem efter forældrene. Moderen døde i 1823 og faderen i 1826.


Anders drukner i Vesterhavet

Anders Sorthøj druknede den 13. april 1842 på Vesterhavet. De nærmere omstændigheder er ikke undersøgt, men liget skyllede op på Rubjerg Strand, lidt syd for Skallerup. Han blev begravet på den nu nedlagte kirkegård i Rubjerg den 2. juni 1842.


Maren gifter sig igen

Maren giftede sig et år senere med den cirka 20 år yngre Christen Pedersen fra Tornby. I 1845 havde de et husmandssted i Hunnerup, Skallerup Sogn. Ægteskabet var imidlertid kort; i 1850 er de opført som fraskilte i folketællingen. Christen boede i Harritslev Sogn, og Maren i Sønderlev i Skallerup Sogn.

Sorthøj ligger umiddelbart øst for Sønderlev og det er muligt, at det er det tidligere hjem, Maren er vendt tilbage til i 1850. Hun ernærede sig som spinderske.


Maren er ikke set efter 1855

Sidste sikre efterretning om Maren Christophersdatter er folketællingen i 1855. Her bor hun fortsat i Skallerup Sogn, hvor hun lever af Gaardarbeide. Hun er ikke fundet i senere folketællinger, og hun er ikke fundet død i Skallerup Sogn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*