Niels Hansen ~ Ane Christensdatter, Aaby


Vis stort kort


Niels Hansen og Ane Christensdatter

I efteråret 1790 bliver lille Hans Nielsen døbt i Aaby Kirke. Forældrene er Niels Hansen og Ane Justdatter i Gammel Aabye. Der er imidlertid ingen underretninger om nogen Ane Justdatter i folketællingerne 1787 og 1801, hverken i Aaby eller de omkringliggende sogne.

I folketællingen fra 1801 i Aaby findes en 10-årig dreng ved navn Hans Nielsen, som er søn af husmand Niels Hansen og Ane Christensdatter. Der var ikke andre i Aaby i 1801 ved navn Hans Nielsen, end “vores” dreng fra 1790, og faderen er den eneste voksne Niels Hansen i sognet.

Det må derfor antages, at det er den rigtige dreng og den rigtige far, vi har fat i i 1801. Men moderens navn passer ikke med dåbsindførslen i 1790. Man kunne tænke sig, at Ane Justdatter var død, mens Hans endnu var spæd og at Niels Hansen derefter havde giftet sig med Ane Christensdatter. Men der er ikke fundet nogen Ane Justdatter død i Aaby i 1790’erne og Hans Nielsen har heller ikke giftet sig i Aaby i samme periode. I 1801 er det desuden anført, at både Niels og Ane er i deres første ægteskab.

Parret Niels Hansen og Ane Christensdatter fik en datter i 1792 og tvillingdøtre i 1795. Den ældste datter og den ene af tvillingdøtre er også med i folketællingen i 1801.

Navnet Justdatter i 1790 kan sagtens tænkes at være en fejlskrivning for Christensdatter, og så ville det hele umiddelbart passe sammen. Men ved den ældste datters dåb i 1792 har præsten i kirkebogen skrevet: NB: tredje dødfødte, første dåb. Og hvis det passer, kan Ane Christensdatter alligevel ikke være mor til Hans Nielsen.

Desværre er der kun meget få efterretninger om Niels og Ane, så det er svært at blive klogere på, hvordan tingene egentlig hang sammen.

Ved tvillingernes dåb i 1795 omtales Niels som skomager og i 1801 er han husmand. På den tid var det nærmest umuligt at forsørge en familie med udbyttet fra et husmandssted, så de fleste husmænd forsøgte at tjene en ekstra skilling som daglejere eller via et håndværk.

Den yngste datter, Mette, blev konfirmeret i 1814, og da nævnes forældrene som Afdøde Husmand Niels Hansen i Aaby og Hustru Ane Christensdatter. Niels Hansen er ikke fundet død i Aaby i perioden 1801-1814 og Ane Christensdatter er heller ikke fundet død i Aaby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*