Jens Graverhus ~ Maren Thomasdatter, Volstrup


Vis stort kort


Jens Jensen “Graverhus”

Jens Jensen var søn af Jens Christensen og Karen Jensdatter fra gården Vester Solsbæk i Solsbæk. Jens blev døbt den 30. juli 1747 i Volstrup Kirke.

Jens Jensen var gift i alt 3 gange. Første gang var med Anne Sørensdatter i Volstrup Kirke i marts 1767. Parret var tilsyneladende barnløse. Anne Sørensdatter døde i september 1773, cirka 39 år gammel.

I 1769 fik Jens Jensen fæstebrev på den lille Kærsgård i Volstrup by. Gården var på 2 tønder hartkorn. En gård af den størrelse kaldes også for bol.

Straks efter Anne Sørensdatters død, blev Jens Jensen gift med den jævnaldrende Else Poulsdatter fra Voerså i Albæk Sogn. Jens og Else fik i alt 5 børn, hvoraf den ene døde straks efter fødslen.

I maj 1784 fæstede Jens Jensen Graverhuset, syd for Volstrup by. Trods navnet var Graverhuset en mellemstor gård på 4 tønder hartkorn.

Jens blev enkemand for anden gang, da Else Poulsdatter døde i december 1785 som 36-årig.


Maren Thomasdatter

Maren Thomasdatter blev døbt i Volstrup Kirke den 21. december 1760. Forældrene var Thomas Nielsen og Kirsten Thomasdatter fra en gård i Knæverhede.


Gårdfæstere i Volstrup

Jens Jensen og Maren Thomasdatter blev gift i marts 1786. Jens var 38 år og Maren var 25.

Maren flyttede ind hos Jens i Graverhuset og blev stedmor til Jens’ 4 børn fra 2. ægteskab.

Jens Jensen døde i februar 1811 og blev begravet 3. marts. Han blev 63 år.

Efter Jens’ død drev Maren Graverhuset videre med hjælp fra børnene. Deres fælles ældste søn, Thomas, fik fæstebrev på gården i 1817. Thomas har muligvis haft et handikap eller er blevet invalideret. I hvert fald overtog den næstældste søn, Chresten, gården i 1822. I fæstekontrakten var indført den klausul, at Chresten skulle yde aftægt til sin mor og til Thomas’ familie.

Maren Thomasdatter døde i januar 1830, 69 år. De var begge begravet på Volstrup Kirkegård.

Året efter måtte Chresten også opgive at drive gården. Han fæstede i stedet et husmandssted i Dyrhede. Thomas fæstede et husmandssted i Dronninglund Sogn, hvor hans familie i perioder modtog fattighjælp.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*