Lars Ouesen ~ Kirsten Jensdatter, Bælum


Vis stort kort


Lars Christensen

Lars blev døbt den 8. februar 1801 i Sønder Kongerslev Kirke. Forældrene var Christen Larsen og Inger Nielsdatter, som havde en gård i Sønder Kongerslev.


Kirsten Jensdatter

Kirsten var datter af Jens Jensen “Ovesen” og Abild Nielsdatter, der havde Nørre Korsgård, nord for Bælum. Hun blev døbt 26. december 1809 i Bælum Kirke.

Kirsten blev konfirmeret 1824 i Bælum Kirke og måtte som den eneste på konfirmationsholdet nøjes med karaktererne Temelig god i Kundskab og i Opførsel. De andre elever fik alle den lidt bedre karakter god.


Selvejere i Bælum

Parret blev viet i Bælum Kirke 24. marts 1832. På det tidspunkt var Lars tjenestekarl i Smidie og Kirsten hjemme boede hos moderen på Nørre Korsgård.

Efter vielsen overtog det unge par Nørre Korsgård. Ved folketællingen i 1834 nævnes Lars Christensen som selvejer. Det er uvist, om det var Lars, der købte gården til selveje, eller om det var forgængeren, svigerfaderen Jens Jensen.

Lars og Kirsten drev Nørre Korsgård frem til slutningen 1850erne, hvor de solgte gården og i stedet flyttede i et hus uden for Bælum. Huset kaldes i en folketælling for Nørre Korsgårdhus, og Lars og Kirsten har formentlig udparcelleret et husmandssted fra gårdens jorder, inden de solgte den.

Lars Christensen døde 23. december 1879, 78 år gammel, som aftægtsmand i Halgårde.

Ved folketællingen i 1880 bor Kirsten i et hus i Halgårde med tre plejebørn i alderen 3-17 år.

Kirsten Jensdatter døde 22. august 1880 i Halgårde, 70 år. Begge var begravet på Bælum Kirkegård.


Tilnavnet Ouesen

Lars Christensen ses flere gange med tilnavnet Ouesen: 1848 Lars Ouesen, 1879 Lars Christensen Ouesen, og ved Kirstens død i 1880 omtales hun som Lars (Christensens) Ovesens Enke.

Tilnavnets oprindelse er uvis, men det har formentlig haft tilknytning til Nørre Korsgård. Kirstens far var kendt under samme navn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*