Jens Justesen & Maren Sørensdatter, Lillevorde

Jens Justesen og Maren Sørensdatter fik sønnen Jens, kaldet Jens Nysum, i 1813. Jens Justesen var i forvejen gift med Kirsten Knudsdatter.Vis stort kort


Husmandssøn fra Gudum

Jens var den yngste af Just Nielsen og Maren Peens fire børn. De havde et husmandssted og Just supplerede lidt til husholdningen som daglejer. Jens blev født den 27. april 1781 og hjemmedøbt to dage senere.

Jens blev faderløs som kun 6-årig, men blev boende i Gudum med sin mor og større søskende.

Som 19-årig ses han i folketællingen i nabosognet Lillevorde, hvor han er tjenestekarl på en gård.

Husmand og daglejer i Lillevorde

Den 7. oktober 1804 blev Jens Justesen gift med Kirsten Knudsdatter i Lillevorde Kirke. Der vides ikke meget om Kirstens ophav, men hun var født 1779 i Klarup, som ligger 5 kilometer nord for Gudum.

Jens omtales ved flere lejligheder som husmand og daglejer i Lillevorde, hvor han bor med familien. I årene 1804-1815 får han og Kirsten 6 børn, hvoraf 3 dør som spæde.

Da Jens Justesen mødte Maren Sørensdatter, havde han i en årrække været gift med Kirsten Knudsdatter, som han i forvejen havde 4 børn med. Parret fæstede et husmandssted i Lillevorde. Maren nedkom med Jens i november 1813, mens Kirsten fødte parrets femte barn i januar 1814.

I 1820’erne blev Jens og Kirsten skilt, og de mistede åbenbart husmandsstedet. Der skulle tungtvejende grunde til, før man kunne få bevilget skilsmisse på dette tidspunkt. Hor var en plausibel årsag, og Maren har muligvis ikke været den eneste, som Jens Justesen havde haft et forhold til.

I juni 1830 gifter Kone Kirsten Knudsdatter sig med en enkemand i Gunderup. Ved folketællingen i 1834 ses Jens Justesen som Tjenestetyende i Lillevorde. Hans civile status angives som separeret.

Jens nævnes som enkemand i folketællingerne 1840 og 1845, men det må være skilsmissen, der henvises til, for han blev ikke gift igen.

Jens Justesen døde i Lillevorde juleaften 1848 og var begravet på Lillevorde Kirkegård. Han blev 67 år.

Kirsten Knudsdatter blev enke mellem 1834 og 1840. De sidste år var hun på aftægt hos hendes og Jens’ ældste datter, Mette og svigersønnen Jens Jensen Hvidberg i Oppelstrup, Gunderup Sogn.

Kirsten døde i april 1852, 74 år. Hun var begravet på Gunderup Kirkegård.


Maren Sørensdatter

Maren Sørensdatter var født i Ravnkilde Sogn omkring 1782-83. Desværre nedbrændte Brorstrup Præstegård i 1845 sammen med Ravnkildes kirkebøger indtil 1813.

Hun er sandsynligvis den 4-årige Maren Sørensdatter i folketællingen fra 1787, der bor i Skårup i Ravnkilde Sogn. Pigens forældre hedder Søren Gregersen og Karen Nielsdatter.

Da sønnen Jens Jensen blev født i november 1813, nævnes hun som tjenestepige fra Nysum i Ravnkilde Sogn. Det er lidt uvist, hvad der her hentydes til, for Jens blev født og døbt i Lillevorde Sogn, hvor Maren derfor må have boet. Jens bliver senere kendt som Jens Nysum, men han må have arvet tilnavnet fra moderen, for Jens havde ikke selv nogen tilknytning til Nysum. Han voksede op i Lillevorde Sogn.

Ved Jens’ konfirmation i 1829 bor Maren i Gudum.

Maren blev gift med husmand Niels Laursen før folketællingen i 1834. Deres vielse er forgæves søgt i Gudum, Gunderup, Lillevorde og Ravnkilde sogne.

Maren Sørensdatter døde i maj 1858, 75 år gammel. Niels Laursen var 16 år yngre end Maren, og døde i 1877, 78 gammel. De var begge begravet på Gudum Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*