Jacob Clemmensen ~ Lisbeth Hansdatter, Sandby


Vis stort kort


Sognepræst til Sandby-Vrangstrup

Der vides kun meget lidt om Jacob Clemmensen. Han var sognepræst til Sandby-Vrangstrup i 43 år, fra 1615 til sin død i oktober 1658. Ifølge et opslagsværk om præster indtil 1870 blev Jacob Clemmensen student fra Latinskolen i Roskilde i 1613. Han skulle også være født i Roskilde, men det er uvist, hvem hans forældre var.

Den 5. juli 1615 blev han kaldet til Sandby-Vrangstrup menigheder syd for Ringsted for at afløse gamle Niels Lauritsen, som på det tidspunkt havde siddet i embedet i over 30 år.

Jacob Clemmensen var gift med Lisbeth eller Lisabeth Hansdatter. Hun er indtil videre kun fundet omtalt en enkelt gang, nemlig ved sin død i februar 1661, hvor sønnen Axel skriver: den 12. februar blev begravet min salige allerkæreste moder Lisabeth Hansdatter.


Kirkebøger fra 1645

Jacob Clemmensens indvielse af ny kirkebog, Sandby 1645

I Danmark bruges kirkebøgerne til den officielle registrering af borgerne. Alle, der bliver født i Danmark, skal være indskrevet i en kirkebog. Ordningen begyndte i foråret 1645, da Christian IV pålagde Sjællands præster at holde kirkebog og registrere, hvor mange, der fødes, vies og dør.

I Sandby og Vrangstrup syd for Ringsted var Jacob Clemmensen den første præst til at føre kirkebøger. På side 1 i kirkebogen for Sandby Sogn 1645-1781 har han på latin og med gotiske bogstaver skrevet:

In nomine
Domini nostri Jesu Christi
Sandbye Kirche Bog
Jacobus Clementinus pastor loci
Anno 1645

(I vor herre Jesu Kristi navn; Sandby kirkebog; Jacob Clemmensen, stedets præst; år 1645)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*