Axel Jørgensen Schioldan ~ Ursale Cathrine Johansdatter, Sjælland og Vendsyssel


Vis stort kort


Axel Jørgensen “Schioldan”

Axel blev døbt den 17. maj 1703 i Spjellerup Kirke på Sydsjælland. Forældrene var degn til Spjellerup-Smerup sogne Jørgen Madsen Hoflund og Elisabeth Axelsdatter.

I 1725 blev han ansat som skytte/skovrider hos baron Juel-Vind på Juellinge på Lolland. Juellinge har siden 1919 heddet Halsted Kloster.


Ursale Cathrine Johansdatter

Ursales ophav er indtil videre uvis, men stammer meget muligt fra Lolland, hvor hun og Axel bliver gift. Ved flere lejligheder ses hun med efternavnet Vinter og det er givet, at hendes far var kendt under navnet Johan Vinter.

Hun døde den 3. marts 1791 og af kirkebogen angives hendes alder til 81 Aar 5 Maaneder og 19 Dage. Hvis oplysningen passer, må Ursale være født 12. september 1706.

Ursale er den stavemåde, der optræder hyppigst i kirkebøgerne. Det pudsige navn, vi i dag kender som Ursula, ses også i varianterne Ursala, Usala og Usalle. Navnet er formentlig afledt af ursus, det latinske ord for bjørn.


Skytte i Midtsjælland

Axel Jørgensen og Ursale Johansdatter blev viet 13. juni 1726 i Halsted Kirke på Lolland. Axel var skytte på den nærliggende hovedgård Juellinge, der var opkaldt efter slægten Juel.

Axel var skytte på Juellinge indtil 1732, hvor han blev ansat i samme stilling på Jomfruens Egede, som i de år var ejet af søkaptajn Nicolai Esben Poulsen. Jomfruens Egede ligger tæt ved Spjellerup, hvor Axel kom fra.

Tilværelsen som skytte på Jomfruens Egede fik imidlertid en brat afslutning i 1738:

1738 var han saa uheldig, at han skød en Kronhjort i det kgl. Jagtrevir, og skønt han paastod, at det var sket af Vanvare, blev han ved Jagtsessionsdom af 25. juli 1738 dømt til at betale en Bøde paa 500 Rdl. eller arbejde 3 Aar i Bremerholms Jern. Da han naturligvis ikke kunde betale dette store Beløb, og Udsigterne til et treaarigt Ophold i Slaveriet ikke forekom ham, der havde Hustru og Børn, lysteligt, foretrak han at forsvinde […]

Fra artiklen Familien Schioldann fra Vorsaakrog ved Carl Klitgaard i Vendsysselsk Aarbog 1933


Hovedgårdsforpagter i Vendsyssel

Axel flygtede og efterlod Ursale med 7 børn i Øster Egede. Vi ved, at Ursale skrev til kongen (Christian 6.) og bad ham benåde Axel. Svaret kendes ikke, men noget tyder på, at anmodningen blev hørt.

I 1740 dukker familien op i Vendsyssel. Axel er forpagter på hovedgården Hørbylund ved Sæby. Parret får her datteren Anna i oktober 1740. I december 1742 er Axel forpagter på den store gård Skjortholt ved Frederikshavn.


Selvejer og strandrider

Det er uvist om Axel betalte sin bøde, eller om kongen benådede ham på den betingelse at han blev i Vendsyssel. I hvert fald lykkedes det familien at samle penge sammen til at købe gården Voersåkrog til selveje i 1745.

Ud over at stå for driften af den store selvejergård, nævnes Axel også som strandrider i 1752.

Axel Schioldan døde på Voersåkrog i maj 1770, 66 år gammel. Herefter overtog sønnen Hans gården, og Ursale kom på aftægt. Ursale Cathrine Johansdatter døde i marts 1791, 84 år. De var begge begravet i Albæk Kirke.

2 Replies to “Axel Jørgensen Schioldan ~ Ursale Cathrine Johansdatter, Sjælland og Vendsyssel”

 1. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:B24TvpXu5cMJ:ehvidtfeldt.dk/Aner/noter/ni80.htm+&cd=2&hl=da&ct=clnk&gl=dk

  Hej Kenneth.
  Jeg faldt over ovenstående tekst. desværre er det et cached link, det eneste jeg kan åbne!!! håber du kan se det.
  Overskrift: — Oplysninger om Maren Nielsdatter Mule.
  Nederst på siden berettes om – “Den skæve rekrut” Lars Peter Poulsen, død 13. dec. 1873. Han blev far til en uægte søn, Niels Chr. Larsen med pigen Maren Johanne, født i Dronninglund, – de to bliver aldrig gift.
  Maren Johanne som kom i ulykke med “den skæve rekrut” var tipoldebarn af Axel Jørgensen Schioldan.
  Denne Axel J. Schioldan er den ane som føre slægten længst tilbage i historien, nemlig til 1368 i slægten Mule.

  Kenneth har du set det her før, og ved du hvem der er forældre Maren Johanne?

  Med venlig hilsen
  Sanne

  • Hej Sanne
   Jeg tror, det er en and. Den skæve rekrut var kun 17 år gammel, da Niels Chr. Larsen blev født i Ugilt i 1866. I dåbsindførslen står der desuden, at faderen “for tiden er i Amerika”. Der er en længere beskrivelse af den skæve rekrut her: http://torslev.dk/Wulff/Personer/per06750.htm og her nævnes intet om Amerika.
   Min konklusion er derfor, at der er tale om to forskellige Lars Peter Poulsen.
   Hvor den angivne Maren Johanne Larsdatter kommer fra, har jeg ikke fundet ud af.

   vh Kenneth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*