Christen Olesen ~ Karen Laursdatter, Volstrup


Vis stort kort


Møllersøn fra Øksenhede

Christen Olesen blev døbt den 24. oktober 1734 i Volstrup Kirke. Forældrene var møller Oluf Jacobsen og Giøe Christensdatter i Øksenhede ved Sæby.


Husmandsdatter fra Uggerholt

Karen Laursdatter var datter af Lars Andersen Mørch og Kirsten Andersdatter, som nåede at fæste flere huse og bol i Volstrup Sogn. Karen blev døbt den 27.7.1757 og da boede familien i Lille Uggerholt.

På et tidspunkt fæster Lars Mørch et husmandssted i Volstrup, senere den lille gård Kraftet og vender senere igen tilbage til Uggerholt.


Husfolk i Lille Ørtoft

I november 1758 fik Christen Olesen fæstekontrakt på et husmandssted i Lille Ørtoft og blev trolovet til Karen Laursdatter to måneder senere.

Deres forhold er måske startet ved at Christen har antaget Karen som husbestyrerinde. I hvert fald blev de gift i Volstrup Kirke den 19. juni 1759.

Christen og Karen nåede akkurat at være gift i 12 år, da Christen døde i juli 1771, kun 36 år gammel.

I november 1772 giftede Karen Laursdatter sig med Ole Christensen, kaldet Ole Bødker, som ved samme lejlighed overtog det lille husmandssted.

Parret var barnløse. Ved vielsen var Ole 40 år og Karen var 45.

Karen og Ole havde været gift i 34 år, da hun blev enke for anden gang. Ole Bødker døde i november 1806, ca. 74 år gammel.

Karen kom herefter på aftægt hos sønnen Ole i Dyrheden. Her døde hun den 20. august 1817 i en imponerende alder af 90 år. De var alle begravet på Volstrup Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*