Jens Christensen & Johanne Marie Christensdatter, Volstrup

Jens og Johanne fik datteren Elisabeth i februar 1868. Johanne var enke med 3 børn og et husmandssted i Øksenhede. Jens var skovfoged ved Sæbygårds Mølle, tæt ved Øksenhede. Jens og Johanne giftede sig ikke.
Vis stort kort


Gårdmandssøn fra Volstrup

Jens Christensen blev født den 24. februar 1818 på Kærsgård i Volstrup. Forældrene var Chresten Jensen og Maren Olesdatter. En måned gammel blev han døbt i Volstrup Kirke.

Han blev konfirmeret i 1832 i Volstrup Kirke og boede da stadig hos forældrene, som i mellemtiden havde fået den større gård Graverhuset i fæste.

Jens er formentlig kommet ud for at tjene straks efter konfirmationen. I hvert fald bor han ikke hjemme ved folketællingen i 1834. Han er ikke entydigt identificeret i de følgende folketællinger.

I februar 1868 bliver han udlagt som barnefader for Johannes datter, Elisabeth. På det tidspunkt er han skovfoged og bor i eller ved Sæbygårds Mølle. Jens var 50 år og Johanne var 38.

I maj 1868 bliver Jens gift med den 27-årige Dorthea Margrethe Olufa Cleemann. Parret får i alt 11 børn i årene 1869-1886. 6 af børnene døde af difteri i foråret 1881.

Jens Christensen døde i Toftlund 21. marts 1896. Han blev 78 år og var begravet på Volstrup Kirkegård.

Mellem 1897-1900 flyttede Dorthea til Sæby, hvor hun døde 12. september 1919, 78 år. Hun var begravet på Sæby Kirkegård.


Husmandsdatter fra Øksenhede

Johanne Marie Christensdatter var datter af husfolk Christen Larsen Damgaard og Ane Svendsdatter fra Øksenhede. Hun blev født den 24. marts 1830 og døbt fire dage senere i Volstrup Kirke.

Johanne blev faderløs som 3-årig og voksede op med sin mor og halvsøstre i Øksenhede.

I foråret 1844 skulle hun konfirmeres i Volstrup Kirke og måtte nøjes med den lidt sløje karakter temmelig godt for sine bibelkundskaber, men til gengæld den gode karakter meget godt for sin opførsel.

Johanne kom ud at tjene straks efter konfirmationen. Hun var først tjenestepige i Volstrup (1).

I 1850 tjener hun hos et par i Bisphuset (2). Det gør hun fortsat i 1852, da hun får datteren Mariane uden for ægteskab. Faderen hed Jens Christensen og kom fra Understed Sogn. De to blev ikke gift.

Konen i Bisphuset døde i november 1854 og Johanne blev herefter husholderske for husbonden. Han, Johanne og Mariane bor i Bisphuset ved folketællingen i februar 1855.


Gift med Jens Christian Christensen

I løbet af 1855-56 kommer Johanne til at tjene hos en gårdmand i Knæverhede (3). Her møder hun Jens Christian Christiansen fra Toftlund, nær Sæby.

Parret får en søn i juni 1857. På dette tidspunkt bor Johanne i Øksenhede – sikkert hos sin mor. Jens Christian bor fortsat i Toftlund, hvor hans forældre også bor.

I januar 1860 får parret en datter. En måned senere dør Johannes mor, og Johanne og Jens Christian overtager husmandsstedet i Øksenhede. De bliver gift i maj 1860.

Parret får desuden en søn i 1861 og en datter i 1864.

Da Johanne føder datteren Jensine i februar 1864 er hun enke. Jens Christian var død i juli 1863, kun 28 år gammel.


Enke i Øksenhede

Johanne bliver boende i huset i Øksenhede, og bor her også i februar 1868, da hun får datteren Elisabeth med skovfoged Jens Christensen. Intet tyder på, at det er samme Jens Christensen som var far til Mariane i 1852. Mariane stod i øvrigt fadder til Elisabeth ved dåben i Volstrup Kirke.

Der er lidt usikkerhed om folketællingen 1880. Det er muligvis hende, der bor i Toftlund (5): Johanne Marie Kristensen, 50 Aar, Husmoder. Hun er gift med en Hans Andreas Kristensen, 59 Aar. Hans dør i Knæverhede Hede (lidt syd for Toftlund, måske i virkeligheden det samme sted) i 1886.

Dette par er ikke fundet viet i Volstrup i perioden 1868-1880. Hans var født i Tårs Sogn og boede som ung i Skæve Sogn. Her er parret heller ikke fundet viet, men flere kirkebogssider fra de to sogne er meget utydelige.

I folketællingen 1890 er hun højst sandsynligt den 59-årige enke i Øksenhede, der er arbejdskone og medhjælperske hos daglejer Peder Christen Christiansen.

Johanne Marie Christensdatter døde i Ørtoft den 15. november 1905, 75 år gammel.

2 Replies to “Jens Christensen & Johanne Marie Christensdatter, Volstrup”

  1. Er du klar over at sønnen Christian Christensen er far til skrædder Martin Christensen i Syvsten, hvor du fra Martins diamantbryllups annonce, er omtalt hans lærertid hos Peder Pedersen i Øxenhede.
    Det er bare en fantastisk flot og informerende side, du har opbygget her.
    Selv er jeg tipoldebarn af Christian Christensen, så forsøger at få tjek på alle hans talrige børn og efterkommere. Så det er min indgangsvinkel til, hvordan jeg er landet her.
    Mange hilsner
    May Britt Heggelund

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*