Anders Jönsson ~ Ane Margrethe Jensen


Vis stort kort


Anders Jönsson

Anders blev født 8. januar 1844 i Östraby i Torrlösa Sogn i Skåne. Forældrene var Jöns Jönsson og Pernilla Bengtsdotter.

Som så mange andre unge mænd og kvinder fra Sydsverige, rejste Anders til Danmark omkring 1870 for at få arbejde i landbruget. Danmark var velstående i forhold til Sverige, og der var mangel på arbejdskraft. Tusindvis af raske svende og friske piger blev hvervet gennem avisannoncer og agenter, der rejste fra by til by og fortalte om mulighederne i Danmark.

Første sikre efterretning om Anders i Danmark er fra november 1871, hvor han flyttede fra Nørre Tranders til Mjels i Ferslev Sogn. Det er uvist, hvornår han var kommet til Nørre Tranders, men mange af svenskerne var sæsonarbejdere, der kom hertil om foråret og vendte hjem om efteråret.

Men Anders skulle ikke tilbage til Sverige i efteråret 1871. Mens han var tjenestekarl i Nørre Tranders var han nemlig kommet til at lære Grethe fra Mjels at kende. Hun blev gravid i sommeren 1871 og stod til at skulle føde i slutningen af marts året efter.

Ved skiftedag den 1. november 1871 flyttede Anders derfor til Mjels og blev ansat som tjenestekarl hos Grethes mor og stedfar på Vestergården i Mjels.


Ane Margrethe Jensen

I flere samtidige kilder kaldes hun blot Grethe. Hun blev født den 15. marts 1849 mens treårskrigen med Danmark på den ene side og Slesvig-Holsten på den anden rasede i Syd- og Sønderjylland. Forældrene var Jens Nysum og Marie Magdalene Larsdatter på Vestergården i Mjels, Ferslev Sogn.

Den lille pige blev hjemmedøbt tre dage gammel og dåben blev bekræftet i Ferslev Kirke allehelgensdag samme år. I mellemtiden, den 5. juni, havde kong Frederik 7. underskrevet Danmarks Riges Grundlov og Danmark var dermed reelt overgået fra enevælde til konstitutionelt monarki.

Grethe blev boende på Vestergården i hvert fald frem til 1870. Faderen døde af tuberkulose i 1858, da Grethe kun var 9 år gammel. Moderen giftede sig kort efter med den jævnaldrende Søren Peter Jensen, der også var enke.


Indsiddere i Mjels

I marts 1872 fik parret sønnen Jens, og den 16. november samme år var der både bryllup og barnedåb på Vestergården i Mjels. Den lille familie boede hos Grethes forældre, hvor Anders var tjenestekarl.

I januar 1874 fik de endnu en søn, som dog kun blev fem måneder gammel. Måske var han blevet smittet med tuberkulose af Grethe, som selv døde af den smitsomme sygdom i oktober 1874, kun 25 år gammel. Mor og barn var begravet på Ferslev Kirkegård.


Træskomand i Sverige

To uger efter Grethes død rejste Anders Jönsson fra Mjels, og lille Jens kom i pleje hos bedsteforældrene på Vestergård. Ifølge afgangslisten var destinationen Torrløse Pastorat i Sverrig. Men Anders dukkede først op hos moderen i Östraby i november 1878, og det er uvist, hvor han opholdt sig i de mellemliggende fire år.

I november 1879 flyttede han til Munkagård i nabosognet Svalöv, hvor han købte et hus. I marts 1886 giftede han sig med den otte år ældre Kerstina Jönssdotter. Anders var på det tidspunkt 42 år og ernærede sig som træskomager.

Anders og Kerstina havde været gift i næsten 24 år, da Kerstina døde i Munkagård i januar 1910, 73 år gammel. Anders Jönsson overlevede Kerstina med næsten 20 år. 85 år gammel døde af en hjerneblødning den 10. december 1929 på alderdomshjemmet i Svalöv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*