Jørgen Schioldan ~ Elisabeth Sandbye, Spjellerup


Vis stort kort


Jørgen Madsen Hoflund/Schioldan

Jørgen var søn af sognepræsten til Jystrup-Valsølille, Mads Jørgensen Hoflund. Moderens navn kendes ikke. Jørgen var født i præstegården i Jystrup og døbt i kirken den 30. juni 1658.


Krigsbarn

Jørgens fødsel og dåb skete i skyggen af en tre år lang svensk besættelse, som man også har mærket i Jystrup Præstegård. I sommeren 1657 besatte den svenske konge Jylland som reaktion på en dansk krigserklæring. Efter en stroppetur over de tilfrossede bælter, måtte Danmark i februar 1658 kapitulere og afstå Skåne, Blekinge, Bornholm og dele af Norge.

Den svenske konge ville først indgå en alliance med Danmark, men besluttede så at ville slette Danmark fra Verdenskortet. Få dage efter Jørgens dåb i Jystrup, erklærede Sverige derfor krig. Svenske tropper gik i land ved Korsør og de nåede København i august 1658 og påbegyndte en to år lang belejring.

Med hjælp fra tropper fra Nederlandene, Polen og Brandenburg og diplomatisk pres fra Frankrig og England overgav Sverige sig til sidst. De sidste svenske tropper forlod først Danmark i sommeren 1660.Jørgen blev student i 1673 fra Næstved Latinskole og samme år indskrevet på Københavns Universitet under det latiniserede navn Georgius Matthiae.


Elev af professor Bartholin

I 1700-tallet var mænd først fuldmyndige som 25-årige og de unge universitetsstuderende måtte derfor have en værge, der kunne træde i forældrenes sted. Værgen var en professor ved universitetet, kaldet præceptor, som de unge selv valgte. I mange tilfælde kunne præceptoren også fremme den nye students karriere.

Mange fra årgangen 1673, også Jørgen, valgte professor Rasmus Bartholin til præceptor. Bartholin havde tidligere været præceptor for Ole Rømer og var i høj grad med til at sørge for, at Rømer kunne komme til Frankrig, hvor han i 1675 gjorde sig internationalt bemærket ved som den første at måle lysets hastighed.

Det tyder dog ikke på, at Jørgen Madsen blev båret frem på samme måde af professor Bartholin.I 1688 blev han kaldet til sognedegn til Spjellerup og Smerup sogne ved Fakse.

Jørgen Madsen blev gift med Anna Sofie Damiansdatter Stendorph i Jystrup Kirke i 1690. Hun var præstedatter fra Stenmagle. Parret fik 5 børn inden Anna Sofie døde i januar 1701.

Ved vielsen i 1690 kaldes han Jørgen Madsen Hoflund. Navnet blev også benyttet af hans far, men oprindelsen er ukendt.

I 1702 kaldes han Jørgen Madsøn Schioldan. Dette tilnavn blev også brugt af sønnerne, og især Axel brugte det konsekvent. Betydningen og oprindelsen er ukendt.

Ved børnenes dåbsindførsler kaldes han altid Jørgen Madsen eller Jørgen Degn.


Elisabeth Axelsdatter Sandbye

Vi ved ikke meget om Elisabeths liv og levned. Hendes far var sognepræst Axel Jacobsen til Sandby-Vrangstrup syd for Ringsted på Sjælland.

En bror til Elisabeth var sognepræst til Klemensker, og en søster var præstefrue i Nyker på Bornholm.


Degn i Spjellerup-Smerup

Jørgen og Elisabeth blev viet i juni 1702 i Ejby Kirke. Jørgen var fortsat degn til Spjellerup-Smerup og parret boede i degneboligen i Spjellerup.

Der blev foretaget skifte efter Jørgen Madsen i januar 1712, men hans død er ikke fundet. Han må være død i slutningen af året 1711 i en alder af 53 år. Gennem 22 år sang han for i Spjellerup Kirke og underviste børnene fra Spjellerup og Smerup i den lille katekismus.


Elisabeth gifter sig igen

Efter et halvt års sørgetid gifter Elisabeth sig med Hans Siersen, hvis ophav ikke kendes. Vielsen finder sted i Spjellerup Kirke den 3. juli 1712. Det er uvist, hvad der herefter sker med familien.

3 Replies to “Jørgen Schioldan ~ Elisabeth Sandbye, Spjellerup”

 1. Hej Kenneth – jeg er stolt over at kunne melde mig som medlem af denne spændende familie. Lauritz Axelsen Schioldan og Karen Pedersdatter er således mine 4xtip-oldeforældre på min morfars side, som stammer fra Hvidbjerg på Mors. Tillad mig at kigge med i din Geneablog. Jeg skal ikke kopiere noget, kun hente inspiration for derefter at konsultere kirkebøgerne.
  Med venlig hilsen Solveig Jensen

 2. Har lige set notat om Andine – barn af Lars eller Laus og Anna Margareta S.
  Jeg har nogle oplysninger om den gren af familien/vil gerne selv have nogle oplysninger. Tilhører selv den gren af familien.
  Evt. fortsætte snak på e-mail.
  Håber at du vil kontakte mig.

 3. Hej
  Jeg “faldt” over dine flotte slægtsider, er selv begyndt at lede efter forslægter, i denne her forbindelse er det min mands forslægt, – menlig en Andine Marie Schjoldan, datter af Laus J. Schjoldan ( din ane nr. 18984) og søster til Jens Peter Schjoldan. Hun skulle være født D.2 Maj 1810 i Sæby sogn. Hun havner på Sjælland og bliver gift med Hans Ibsen, deres første barn, Kristian Hansen fødes d. ? 1814 i Bjernede Sogn, Alsted Herred, Sorø Amt. Nok om det det undrede mig bare at du ikke havde Andine med under “børn” efter Laus og Anne Magarethe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*