Jens Chr. Bisgaard ~ Johanne Andersdatter, Pandrup


Vis stort kort


Gårdmandssøn fra Pandrup

Jens Christian Christensen blev født på Bisgård i Pandrup den 9. oktober 1829. Han var den yngste af tre og den eneste søn af Christen Jensen Bisgaard og Mette Marie Stephansdatter. Jens blev døbt 11 dage gammel i Jetsmark Kirke.


Husmandsdatter fra Skallerup

Johanne Andersdatter blev født den 5. januar 1834. Forældrene var Anders Jensen og Maren Christophersdatter, som fæstede husmandsstedet Sorthøi. Hun var den yngste i en børneflok på fem.

Johannes far druknede på havet, mens Johanne endnu kun var 6 år gammel. Moderen giftede sig herefter med en husmand fra Skallerup Sogn, hvor Johanne boede ved folketællingen i 1845.

Moderen og stedfaderen blev skilt igen efter et par år og ved sin konfirmation i april 1848, boede Johanne i Vennebjerg Sogn. Hun fik dumpekarakteren temmelig godt for sine kristendomskundskaber og det noget bedre meget godt for sin opførsel.


Husfolk i Pandrup Kær

Jens og Johanne var begge tjenestefolk på Bisgård, da de blev gift i marts 1856. På det tidspunkt var det Jens’ svoger, Mads Ottesen, der ejede Bisgården. Jens’ far, Christen Jensen Bisgaard, var på aftægt.

Tre måneder forinden havde parret fået datteren Mette Marie. I kirkebogen er moderen ganske vist anført som Mette Marie Jensdatter, 22 Aar, Tjenestepige paa Bisgaard, men det virker mærkeligt, at Jens skulle få et barn med én af tjenestepigerne på Bisgård for så at gifte sig med en anden kun 3 måneder senere. Efterfølgende er der ingen spor af den denne Mette Marie. Ved datterens konfirmation er moderen i øvrigt angivet som Johanne Andersdatter, og Mette Marie bor hos Jens og Johanne. Konklusionen er indtil videre, at kirkebogsføreren har sovet, da han indførte dåben i kirkebogen.

Efter vielsen overtog parret et husmandssted i Pandrup Kær, hvor Jens var daglejer. Parret boede stadig i Pandrup Kær ved folketællingen i 1880. Ved folketællingen i 1890 boede de i Purkær, men der er muligvis tale som samme adresse.

Johanne Andersdatter døde i Pandrup Kær i februar 1895, 61 år.

Ved folketællingen 1906 opholder Jens sig midlertidigt i Sønderholm – sikkert hos datteren Oline. I 1916 er han på aftægt hos Christen, der har overtaget husmandsstedet i Purkær. Christen Bisgaard døde i juni 1919, 81 år gammel.


Familienavnet Bisgaard

Flere af sønnerne købte Bisgaard som efternavn og fik navnebevis i marts 1904. I dåbsindførslerne ses navneændringen kun registreret hos de fire yngste sønner. Oline havde allerede giftet sig til et andet navn, og det samme gælder måske for Mette, Maren og Jensine. Anders har tilsyneladende ikke taget navneændring og kan muligvis have været død forinden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*