Søren Skjærsig ~ Maren Madsdatter, Vadum


Vis stort kort


Gårdmandssøn fra Vester Halne

Søren var født i slutningen af januar 1798 og døbt i Vadum Kirke den 4. februar. Hans forældre var Anders Sørensen og Maren Larsdatter, der fæstede gården Skærsig i Vester Halne.


Gårdmandsdatter fra Nørlang

Maren blev født i Kalum i Serritslev Sogn, som ligger 30 km nord for Vadum, og døbt i Serritslev Kirke den 12. januar 1806. Forældrene var Mads Jensen Blok og Mette Kirstine Pedersdatter, som havde overtaget et jordløst husmandssted efter Marens mormor og morfar.

Her boede familien i et par år, inden de flyttede til gården Nørlang i Vadum Sogn. Her opholdt Maren sig stadig i 1828.


Husfolk i Østerhalne

Parret blev gift i Vadum Kirke den 20. december 1828 og overtog omtrent samtidig et husmandssted i Øster Halne, Vadum Sogn, som de til dels har kunnet leve af. I folketællingerne ses det, at Søren Skærsig har suppleret indtægten som daglejer og tækkemand.

Maren og Søren fik 29 år sammen i det lille husmandssted, hvor de opfostrede 7 børn. Søren Andersen døde i december 1857, 59 år gammel.

Maren blev boende i Øster Halne, hvor hun var afhængig af fattigvæsenet. Ved folketællingerne i 1870 og 1880 omtales hun som fattiglem. Hun var enke i 28 år, og døde i november 1885, 79 år gammel. De var begge begravet på Vadum Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*