Jens Stephensen ~ Karen Olesdatter, Aaby


Vis stort kort


Jens Stephensen

13.11.1785 Døbt i Ingstrup Kirke. Han var søn af Stephen Nielsen og Johanne Nielsdatter, der havde en gård i Brødslev, Ingstrup Sogn
FT-1787 Bor med forældrene og to halvsøstre i Brødslev
FT-1801 Tjenestekarl i Ejersted i Saltum Sogn


Karen Olesdatter

4.5.1783 Døbt i Stenum Kirke. Hun var datter af Ole Sørensen og Maren Nielsdatter fra Østergård i Stenum
FT-1787 Bor hos forældrene i Stenum med en yngre søster og farmoderen på aftægt
FT-1801 Bor hos forældrene i Stenum med to yngre søstre

I marts 1803 bliver Karens datter Inger døbt i Stenum Kirke. I kirkebogen kan man læse, at Karen lod udlægge som Barne-fader Ungkarl Bertel Hansen fra Rudbæk, Vraae Sogn. Bertel Hansen blev senere gift og havde flere husmandssteder i området, senest i Øster Brønderslev, hvor han døde som aftægtsmand i 1855.

Blandt Ingers faddere i 1803 er blandt andre Henrik Christian Pedersen, som var smed i Stenum. Ham får Karen også en datter med uden for ægteskab. Pigen bliver døbt i december 1806 og får navnet Margrethe. Karen blev heller ikke gift med Henrik, for han var allerede gift med en anden pige.

Margrethes skæbne kendes ikke, men Inger blev senere gift med en husmand i Saltum.


Gårdfolk i Hune, Saltum, Pandrup og Kølvring

Jens og Karen blev viede i Stenum Kirke i april 1811. Umiddelbart efter vielsen flytter de til nabosognet Hune, hvor de får sønnen Ole i 1812. De bliver kun kort tid i Hune inden de overtager en gård i Sønder Saltum i Saltum Sogn.

På et tidspunkt efter april 1828 overtager parret en gård i Pandrup i Jetsmark Sogn. Familien er ikke anført i afgangs- og tilgangslisterne for de to sogne, men det skyldes sikkert, at de forblev fæstere under det samme gods. Aalborg Hospital ejede gårde i både Hune, Sønder Saltum og Pandrup.

De bliver dog kun i Pandrup i kort tid, og i april 1831 flytter Jens, Karen og datteren Johanne til en gård i Kølvring i Aaby Sogn.

Jens Stephensen når knap at falde til på gården i Kølvring inden han dør i november 1832, kun 47 år gammel.

Det var normal praksis, at fæstebønder, der ikke kunne magte at drive deres gårde – fx på grund af opstået sygdom – blev “løst” fra deres fæste og blev tildelt en mindre gård. Hvis dette har været tilfældet for Jens Stephensen, kan det dels forklare, at familien flytter to gange inden for tre år, dels at Jens dør i så ung alder.

Efter Jens’ død overtager Karen gården og driver den sammen med børnene.

I 1840 bor Ole og Maren fortsat hjemme. Der er også 4 tjenestefolk på gården foruden en aftægtskone og to af datteren Ingers børn.

I 1843 bliver datteren Johanne gift med Jens Povelsen og i den forbindelse overtager det unge par gården, og Karen kommer på aftægt.

Karen Olesdatter døde i Kølvring i februar 1861, 77 år gammel. Jens og Karen var begravet på kirkegården i Aaby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*