Peder Christensen ~ Zidsel Maria Henrichsdatter, Volstrup


Vis stort kort


Peder Christensen

Peder blev døbt 29. juli 1804 i Volstrup Kirke. Forældrene var Christen Pedersen og Else Pedersdatter, der fæstede husmandsstedet Årkesløs i Grønhede.


Zidsel Maria Henrichsdatter

Zidsel var datter af husfolk Hendrich Thomsen og Anne Christensdatter i Vester Hvidbjerg på Mors. Hun blev døbt i Hvidbjerg Kirke 11. juni 1808.

Hun blev konfirmeret i Hvidbjerg 25. april 1824. Præstens vurdering af pigen var nogenlunde oplyst og sædelig.

Zidsels halvbror, Poul, var lærer i Grønhede Skole i Volstrup Sogn ved Sæby 1828-1833. Poul Henrichsen flyttede dertil med hustru og fire børn, og Zidsel flyttede med som tjenestepige hos broderen.


Peder og Zidsel fra 1831

I september 1831 får parret sønnen Henrich uden for ægteskab. Zidsel er tjenestepige hos sin bror, skoleholderen i Grønhede, og Peder bor hos forældrene, også i Grønhede.

De blev ikke gift i første omgang, og ved folketællingen i 1834 er de tjenestefolk på hver sin herregård i Volstrup Sogn. Peder er kusk på Ottestrup og Zidsel er kokkepige på Sæbygård.

Først i januar 1836 bliver parret viet i Volstrup Kirke. Peder gør stadig tjeneste på Ottestrup og Zidsel er tjenestepige på en gård i Volstrup by.

7 måneder efter vielsen, i juli 1836, får de barn nummer 2. I mellemtiden er familien flyttet sammen og bor nu til leje i Knæverhede i Volstrup Sogn.

På et tidspunkt før 1840 flytter familien til Thorup ved Hjallerup, hvor de har et husmandssted. Ved folketællingerne i 1845 og 1850 kaldes stedet Lundenshus, og knytter sig muligvis til Margrethelund, sydøst for Thorup. Det er formentlig samme sted, som senere kaldes Markedsdalen.

Ved folketællingen i 1870, modtager Peder Christensen understøttelse fra fattigvæsenet, mens Zidsel ernærer sig ved huslige Forretninger. I folketællingen nævnes det desuden, at parret er baptister.

Peder Christensen døde i 1. januar 1877, 72 år gammel, og blev begravet på Dronninglund Kirkegård.


Hvad blev der af Zidsel?

Zidsel er forgæves søgt i dødsprotokollerne. Hun kan være kommet på aftægt hos et af børnene efter Peders død. Det har heller ikke været muligt at spore deres yngste søn, Anders.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*