Christen Hansen ~ Anna Marie Jensdatter, Skæve


Vis stort kort


Husmandssøn fra Stenheden

Christen var født i efteråret 1792 og døbt i Lendum Kirke den 25. november samme år. Forældrene var Hans Christensen og Karen Heilesdatter, som havde et bol på Stenheden.


Bol

Et bol er betegnelsen for en ejendom, som var tilstrækkelig stor til, at en hel familie kunne leve af den. Et bol var på 1-3 tønder hartkorn. Det vil sige, at et bol var større end et husmandssted, men mindre end en gård. Betegnelsen bol har især været anvendt i Sønderjylland.


Christen boede stadig hjemme i april 1809, da han blev konfirmeret i Torslev Kirke.


Husmandsdatter fra Smågårdene

Anna Marie var husmandsdatter fra Smågårdene og blev døbt den 20. november 1796 i Skæve Kirke. Forældrene var Jens Nielsen Hiort og Ane Jensdatter. Hun blev konfirmeret i Skæve Kirke i april 1812.


Tømrer i Smågårdene

Christen Hansen og Anna Marie Jensdatter blev gift i oktober 1825. Christen var tjenestekarl i Bredmose i Lendum Sogn, og Anna Marie boede hos sin mor i Smågårdene. Anna Maries far var død flere år forinden og det var en svoger, der fulgte hende til alters.

Der er ikke fundet børn af dem før juli 1827. På det tidspunkt er parret indsiddere i Mølhaven i Skæve Sogn. I december 1829 har de en gård i Hugdrup.

Før 1832 overtager de et husmandssted i Smågårdene, hvor Anna Marie var født og opvokset. Det er lidt uvist om parret overtog Annas forældres husmandssted, for Annas ældre søster og hendes mand havde også et husmandssted i Smågårdene.

Udover husmandsstedet, ernærede Christen sig også som tømrer og snedker.

Christen Hansen døde i Smågårdene i marts 1864, mens preussernes belejring af Dybbøl var på sit højeste. Han var 71 år og blev begravet på Skæve Kirkegård.

Efter Christens død flyttede Anna Marie til Sæby, hvor sønnen Hans Christian og datteren Ane Kathrine i forvejen boede. Her levede hun af fattighjælp indtil sin død i august 1871, 74 år. Hun var begravet på Sæby Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*