Christen Damsgaard ~ Ane Svendsdatter, Volstrup


Vis stort kort


Gårdmandssøn fra Understed

Christen Nielsen blev døbt den 3. februar 1765 i Understed Kirke. Hans forældre var Laurids Nielsen og Karen Christensdatter, der fæstede gården Damsgård i Kiis.

Ved folketællingen i 1787 er Christen 22 år og er tjenestekarl hos sin far på Damsgård. Christens stedmor, søster og halvbror bor også på gården.


Første ægteskab

På et tidspunkt bliver Christen tjenestekarl på en gård i Skibtved i Understed Sogn. Her møder han gårdfæsterens søster, Karen Poulsdatter, som han bliver trolovet til i september 1795.

Parret opholder sig stadig i Skibtved, da de får deres 4. barn i 1803. Ved folketællingen i 1801 beskrives parret som almisselemmer.

Karen og Christen havde været gift i 16 år, da Karen dør i 1811, kun 43 år gammel. Familien bor da i Kiis – det er muligt, de overtog Damsgård, da Christens far døde i 1803. Christens far blev begravet samme dag som deres yngste barn blev døbt.


Andet ægteskab

Det er uvist, hvad der sker med Christen i årene efter Karens død. I november 1818 bliver han gift med Maren Sørensdatter, en enkekone med et lille husmandssted i Øksenhede. Christen er på det tidspunkt tjenestekarl på hovedgården Sæbygård, der ligger tæt ved Øksenhede.

Christen flyttede ind hos Maren i hendes husmandssted og her levede de sammen i 9 år indtil Marens død i januar 1828. I skiftet beskrives hun som Maren Sørensdatter i Øksenhede, Christen Damsgaards Hustru. Indsiddere og Almisselemmer i jordløst Hus.


Husmandsdatter fra Volstrup

Ane var datter af Svend Jensen og Lisbeth Thomasdatter, der havde husmandsstedet Lille Rønholt i fæste. Hun blev døbt i Volstrup Kirke den 28. maj 1798.

Ved folketællingen i 1801 bor Ane og hendes mor til leje i Volstrup by, hvor moderen arbejder med spinderi. Faderen bor ikke hos dem, han er tjenestekarl på gården Kiilstrup.


Husfolk i Øksenhede

Det lidt umage par bliver gift juni 1829: Christen Larsen 64 Aar, Enkemand og Huusmand i Øxenhede og Ane Svendsdatter 31 Aar gl., opholder sig i Øxenhede.

Ane var måske kommet til Christen som husholderske, da hans 2. hustru døde i januar 1828.

Parret fik et enkelt barn, datteren Johanne Marie, i marts 1830. I forholdet medbragte Ane desuden en lille datter, der var født uden for ægteskab i 1824. Christen havde 4 voksne børn fra sit 1. ægteskab.

Christen Larsen Damsgaard døde i maj 1833, 68 år gammel. Han beskrives som Almisselem og Huusmand i Øxenhede.

Ane forblev enke i næsten 27 år. Hun forblev også fattig og forarmet, og ved alle folketællinger beskrives hun som almisselem. I 1834 og 1840 bor hun i Øksenhede. I 1845 bor hun i Volstrup, og i 1850 og 55 bor hun igen i Øksenhede.

I 1838 får hun datteren Christiane. Faderen var en tjenestekarl fra Sæby. De to blev ikke gift.

Ane Svendsdatter, Enke og Almisselem i Øxenhede, døde i februar 1860. Hun blev 61. Hun og Christen var begravet på Volstrup Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*