Christen Jensen Sand ~ Kirsten Jensdatter, Als Sogn

Hjælp

Hvor kom Kirsten Jensdatter fra? Hun var født omkring 1770. Ifølge nogle kilder i Skørping, men det kan ikke helt passe …
Vis stort kort


Christen Jensen “Sand”

12.9.1762 Døbt i Als Kirke. Forældrene var husfolk i Sandhusene Jens Nielsen og Anne Andersdatter
1778 Konfirmeret i Als Kirke

Christen blev gift første gang som 21-årig i 1784 i Mou Kirke. Bruden var den fem år ældre Maren Simonsdatter. Parret havde et husmandssted i Sandhusene, lidt nord for Øster Hurup.

Christen og Maren fik tre sønner, hvoraf de to døde som spæde. Maren døde i barselssengen med den yngste, og mor og barn blev lagt i samme kiste og begravet 4. juli 1790 på Als Kirkegård. Maren blev 33 år.

I februar 1792 giftede Christen sig igen med den jævnaldrende Ane Nielsdatter i Als Kirke. Parret nåede at få to piger, inden Ane døde – formentlig i barselsseng – i januar 1796, 33 år gammel.

Christen, som også var 33 år, var nu enkemand for anden gang. Han blev gift for tredje gang et halvt år senere med Kirsten Jensdatter.


Kirsten Jensdatter

Kirstens ophav er uvis. Kilderne peger på, at hun var født omkring 1769-1770. Folketællingerne fra 1845 og 1850 nævner, at hun var født i Skørping, men dette kan ikke endeligt bekræftes.

Første sikre efterretning om Kirsten er vielsen i 1796 med Christen. På det tidspunkt var hun tjenestepige på hovedgården Egensekloster i Mou Sogn.


Husfolk i Sandhusene

Christen og Kirsten blev gift i Mou Kirke den 17. juli 1796. Kirsten var tjenestepige på Egensekloster, og Christen havde husmandsstedet i Sandhusene, som der var lidt jord til.

Deres ældste barn, Ane, blev døbt i april 1797. Det var Kirstens tidligere arbejdsgiver, enkefru Lassen fra Egensekloster, som var gudmor for barnet. Også enkefruens søn, som var forvalter på Høstemark Hovedgård var blandt fadderne.

Det var kun denne ene gang, at herskaberne fra Egensekloster og Høstemark stod faddere for Christen og Kirstens børn. Ved de resterende fire børn, var det folk fra nabogårdene, som stod faddere.

Christen Jensen Sand døde 16. august 1832, 69 år gammel. Som bemærkning i dødsprotokollen står der, at han var opædt i Ansigtet af Kræft.

Christen Sand døde i 1832. Som bemærkning står der: "var opædt i Ansigtet af Kræft"
Udsnit af dødsprotokollen, der angiver Christens dødsårsdag: var opædt i Ansigtet af Kræft.
Kilde: Arkivalieronline.dk (Als Sogn, 1831-1841, opslag 127)


Sønnen overtager med Kirsten på aftægt

I de første par år efter Christens død, fortsatte Kirsten som ejer af husmandsstedet mens sønnen Andreas bestyrede ejendommen.

Andreas overtog senere husmandsstedet og Kirsten kom på aftægt.

Kirsten Jensdatter døde i Sandhusene 15. december 1852. Hun blev cirka 82 år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*