Peder Jensen Mosskov ~ Ane Sørensdatter, Skørping


Vis stort kort


Peder Jensen “Mosskov”

Peder blev født i april 1755 i et af Mosskovhusene, uden for Rebild. Forældrene var husfolk Jens Pedersen og Maren Andersdatter. Han blev døbt i Skørping kirke 20. april 1755.

På et tidspunkt fæstede Peder et af Mosskovhusene – han overtog formentlig forældrenes.

I december 1785 blev Peder gift med Karen Boesdatter. Han var 30 år, hun var 48 og enke efter en husmand i Rebild.

Ved folketællingen i 1787 bor Peder og Karen i Mosskovhusene. Peder er angivet som Huusmand med aul. Hos dem bor også Peders mor samt Karens søn, som er soldat. Der er også to tjenestefolk.

Peder og Karens ægteskab var barnløst.


Ane Sørensdatter

Ane blev født i Horsens i Blenstrup Sogn i september 1784. Forældrene var gårdfolk Søren Christophersen og Maren Nielsdatter. Ane blev døbt i Blenstrup Kirke 19. september 1784.

Ved folketællingen i 1787 bor hun hos forældrene på gården i Horsens. På et tidspunkt mellem 1787-91 flytter familien til Asp i Torup Sogn.


Ane var husholderske hos Jens

Ved folketællingen i februar 1801 bor Peder Jensen med sin første hustru, Karen Boesdatter, i et af Mosskovhusene uden for Rebild. Ægteparret har to tjenestepiger, søstrene Ane Sørensdatter på 16 år og Maren på 13.

Karen Boesdatter døde senere på året i 1801, 64 år gammel.

Tjenestepigen Ane Sørensdatter blev husholderske hos Peder Jensen. Og to uger efter Annes 18-års fødselsdag i september 1802, blev hun og den 47-årige Peder trolovede. De blev viet i Skørping Kirke i november 1802.

Parret fik i alt 4 børn i tidsrummet 1803-17.

Peder Jensen Mosskov døde som 63-årig den 28. april 1818.


Anes andet ægteskab

To måneder efter Peder Jensens død giftede Ane sig igen. Denne gang med den jævnaldrende Niels Mortensen. Niels overtog fæstet af husmandsstedet Hollandshuset i Mosskov.

Niels Mortensen var i en lang årrække skovfoged i Mosskov.

Ane og Niels fik i alt 4 børn. Sønnen Morten overtog senere hvervet som skovfoged.

Datteren Anne Kirstine og hendes mand overtog Hollandshuset efter Niels og Ane. Formentlig i forbindelse med deres vielse i 1852.

Sønnen Morten blev gift med en pige fra et andet af Mosskovhusene, Kobberkrog, som det unge par overtog. Niels og Ane kom på aftægt hos Morten i Kobberkrog.

Niels Mortensen døde i Kobberkrog i januar 1860, 79 år. Ane døde samme sted i december 1864, 80 år gammel.

Alle var begravede på kirkegården i Skørping.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*