Niels Lang ~ Anne Mikkelsdatter, Skibsted


Vis stort kort


Niels Christensen “Lang”

Niels var søn af Christen Lang og Mette Sørensdatter i Lille Brøndum i Bælum Sogn. Niels blev døbt i Bælum Kirke 27. december 1757.

Han blev konfirmeret i Bælum Kirke i april 1776.


Anne Mickelsdatter

Anne var datter af husfolk Mickel Drejer og Boel Sørensdatter i Skibsted. Hun blev hjemmedøbt 4. november 1761.

Anne blev konfirmeret i 1779 i Lyngby Kirke.


Gårdfæstere af Holmgård

Annes bror, Niels Drejer, var gårdfæster i Skibsted by. Han var ungkarl og havde Anna ansat som husholderske på gården. Niels Drejer havde også tre tjenestefolk ansat, heriblandt Niels Lang fra Bælum.

Tjenestekarlen Niels Lang og husholdersken Anne Mickelsdatter fra Holmgård blev trolovede i november 1787.

To uger efter trolovelsen døde Niels Drejer, kun 32 år gammel. Søster Anne og Niels Lang overtog i stedet gården. Fæstebrevet blev underskrevet 27. januar 1789.

Parret fik tre børn, inden Anne døde i maj 1796, kun 34 år.


Niels’ andet ægteskab

Niels Lang giftede sig et halvt år senere med Mette Andersdatter fra Terndrup i Lyngby Sogn. I dette ægteskab var der et barn.

Gården blev formentlig udskiftet omkring år 1800, og kom til at ligge ca. en kilometer vest for Skibsted by. På dens nuværende placering er gården kendt som Holmgård, men det er uvist, om den også havde dette navn før udskiftningen.

I 1820 overtog Niels’ søn Holmgård, og Niels og Mette kom på aftægt. Holmgård blev mange år senere solgt til Skibsted og Lyngby kommuner, som indrettede den til fattiggård.

Mette Andersdatter døde på Holmgård i december 1828, 60 år. Niels Christensen Lang døde samme sted i februar 1831, 73 år. De var alle begravet på kirkegården i Skibsted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*