Anders Holm ~ Karen Thomasdatter, Horne


Vis stort kort


Anders Holm og Karen Thomasdatter

Hverken Anders’ eller Karens oprindelse kendes, men de var formentlig begge fra Horne eller nabosognet Asdal. Parret boede i Højrup i Horne Sogn.

Anders og Karen fik flere børn, men kirkebøgerne er kun bevarede tilbage til 1737, og skifteprotokollerne eksisterer heller ikke længere. Det er umuligt at finde ud af præcist, hvor mange børn de fik, men sønnen Morten fra omkring 1714 har været et af de ældste.

Anders Holm optræder på en liste fra 1732 over modtagere af fattighjælp i Horne og Asdal. Det er noteret, at han har tvende smaa Børn. Parret må have haft en del børn, når Morten var født i 1714 og de stadig havde småbørn i 1732.

Parret har formentlig fæstet et husmandssted i Højrup, som hørte under hovedgården Asdal. På Anders Holms tid var Asdal ejet af Rantzau-familien.

Området var fattigt og landbruget var plaget af sandfygning. Danmarks deltagelse i Den Store Nordiske Krig 1709-1720 har sikkert også kunnet mærkes i Horne med øgede skatter til finansiering af krigen. Omkring 1711 udbrød der desuden pestepidemi i Europa, som blandt andet kostede en tredjedel af Københavns indbyggere livet.

Karen Thomasdatter døde i oktober 1740, 53 år gammel. Anders Holm døde i 1742 og blev begravet lillejuleaftensdag på Horne Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*