Niels Blaae ~ Ingeborg Christensdatter, Asdal


Vis Vis stort kort


Niels Blaae og Ingeborg Christensdatter

Niels og Ingeborg var født i midten af 1600-tallet, men deres ophav kendes ikke. I slutningen af 1600-tallet og starten af 1700-tallet boede de på Rimmen i Asdal Sogn, hvor de sandsynligvis har fæstet et husmandssted under Asdal Gods.

Asdal var et lille fattigt og forblæst sogn ved Hirtshals, som ofte var plaget af sandfygning. Der skulle gå endnu et par hundrede år, før byen Hirtshals opstod og bragte velstand til området.

Da Niels og Ingeborg var helt små, var der nogle meget kolde vintre i Danmark. I februar 1658 kunne den svenske hær gå hele vejen fra Fredericia til København, hvilket endte med at Danmark afstod Skåne, Halland og Blekinge. I det hele taget var Niels og Ingeborgs tilværelse præget af de tilbagevendende krige mod svenskerne.

I 1732 blev der lavet en liste over de syge og fattige i Asdal Sogn, som var berettiget til fattighjælp. På listen er også enkekonen Ingeborg Blaae, som formentlig er den samme som Ingeborg Christensdatter.

Niels Blaae døde altså før 1732, men kirkebøgerne fra Asdal Sogn er kun bevaret tilbage til 1732, så tidspunktet kan ikke præciseres nærmere.

Datoen kan ikke tydes, men Niels Blaaes Enke paa Rhimen, nafnlig Ingeborg Christensdatter, 79 Aar blev begravet i 1733.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*