Jöns Jönsson ~ Pernilla Bengtsdotter, Torrlösa


Vis stort kort


Jöns Jönsson

Jöns var den yngste af husmand Jöns Jönsson og Elna Andersdotters tre sønner. Han blev født i Östraby i Skåne den 15. januar 1817 og kun to dage gammel blev han døbt i Torrlösa Kirke.


Pernilla Bengtsdotter

Der er en del usikkerhed om, hvem Pernillas forældre var, og hvornår hun var født. Forskellige kilder peger på tre forskellige forældrepar:

  1. Husmand Bengt Nilsson og Marna Mårtensdotter, fødselsdato ukendt
  2. Husmand Bengt Nilsson og Marna Magnusdotter, født 22.8.1807
  3. Gårdmand Bengt Pettersson og Lusse Nilsdotter, født 10.9.1806

Ved sin død i 1882 er Pernilla noteret med alderen 65 år, 5 måneder og 1 dag. Hvis man regner bagud, skulle hun i så fald være født den 19. december 1816, hvilket er i overensstemmelse med de husforhør (en slags folketællinger), der kendes fra hendes voksenliv.

Bengt Nilsson og Marna Mårtensdotter (nr. 1) fik en datter på denne dag, men hun hed Karna og kan ikke være identisk med Pernilla. Ved husforhøret 1842-1845 er Bengt Nilsson enke og har to hjemmeboende døtre: Karna og Pernilla.

Ved husforhøret er Pernillas fødselsdato angivet som 10. september 1806. Den dato henviser til gårdmand Bengt Pettersson og Lusse Nilsdotters (nr. 3) datter, men der er formentlig tale om en misforståelse.

En anden mulighed er, at Pernilla var datter af den anden Bengt Nilsson og Marna (nr. 2), som boede i sognet i de år. Bengt og Marna Magnusdotter fik en pige ved navn Pernilla den 22.8.1807. Der kan senere være sket en sammenblanding af familie 1 og 2.


Husfolk i Östraby

skånske nationaldragterJöns og Pernilla blev gift i Torrlösa Kirke den 7. november 1842. De bosatte sig i Östraby, hvor de begge kom fra, og boede der hele livet.

Jöns Jönsson døde den 9. juni 1867, kun 50 år gammel. Han døjede med et sår på benet, som ikke ville læges på grund af dårligt blodomløb. Den endelige dødsårsag kan have været koldbrand som følge af en infektion i såret.

Pernilla Bengtsdotter var enke i 15 år og døde i Östraby den 20. maj 1882. Begge var begravet på kirkegården i Torrlösa.

Illustration: Brudeparret til venstre er klædt i traditionelle skånske vielsesdragter. Jöns og Pernilla har måske set sådan ud ved deres bryllup i 1842.
Fra
Le costume historique af Auguste Racinet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*