Mads Jensen Blok ~ Mette Kirstine Pedersdatter, Serritslev og Vadum


Vis stort kort


Mads Jensen

Mads var født i 1760’erne, men hans oprindelse er ikke nærmere klarlagt. Mads og Mette giftede sig i 1800, men flyttede ikke sammen straks. Ved vielsen var Mads tjenestekarl hos Hr. Konnerup i Serritslev Sogn og her var han stadig ved folketællingen i februar 1801.

Hvis vi forudsætter, at Mads Jensen var fra Serritslev Sogn, så kan han spores tilbage til en af to Mads Jensen’er i folketællingen 1787:

  1. Mads Jensen, 21 år, Kalum. Søn af gårdmand Jens Nielsen og Anne Jensdatter.
    Han kan udelukkes, for han bor stadig på gården i Kalum i 1801 og beskrives som “vanvittig” i folketællingen. Han kan derfor ikke være identisk med “vores” Mads, som var tjenestekarl hos Hr. Konnerup på dette tidspunkt.
  2. Mads Jensen, 24 år, Vesterå. Søn af gårdmand Jens Nielsen og Anne Stefansdatter.
    Det kan godt være ham, vi leder efter. Det er især interessant, at Jens Nielsen, Westen Aae, er fadder for en af Mads og Mettes døtre i 1806.


Husmandsdatter fra Kalum

Mette Kirstine Pedersdatter blev døbt i Serritslev Kirke den 9. oktober 1774. Hendes forældre var husmand Peder Jensen og Maren Hansdatter.

Mettes forældre havde et jordløst husmandssted og hendes opvækst har været præget af dyb fattigdom. Ved folketællingen i 1787 bor Mette hjemme med far, mor og to søskende. I rubrikken “Erhverv” er det noteret for forældrene, at de er begge fattige og trængende. At de var jordløse har blandt andet betydet, at de ikke selv kunne dyrke afgrøder og heller ikke havde plads til husdyr. Måske har de haft et par høns og en køkkenhave, hvor de kunne dyrke lidt kål og kartofler.

Men familiens økonomi har været helt afhængig af, at forældrene kunne tage arbejde som daglejere for gårdmændende i området eller for herremanden på Sejlstrupgård.


Husfæstere i Kalum

Mads Jensen og Mette Kirstine Pedersdatter blev gift i Serritslev kirke den 8. november 1800. Der gik dog et stykke tid, inden de flyttede sammen. Ved folketællingen i 1801 bor Mette hos forældrene i Kalum, mens Mads er tjenestekarl hos gårdejer Konnerup, også i Serritslev Sogn.

Mettes forældre døde i 1805 og 1806 og vi ser på det tidspunkt, at Mads Jensen er husmand i Kalum. Det er formentlig svigerforældrenes jordløse hus, han og Mette har overtaget.


Gårdfæstere eller gårdejere i Vadum

Den lille familie blev dog kun i Kalum i et par år og flyttede i stedet sydpå til Vadum Sogn, hvor de overtog gården Nørlang. Det er uklart, om de fæstede gården eller ejede den.

Mads og Mette boede på Nørlang i 20-25 år. Ved folketællingen i 1834 bor de til leje hos en gårdmand i Østerhalne i Vadum Sogn. Det er uvist, hvem der overtog Nørlang.

Mette Kirstine Pedersdatter døde den 5. november 1836 på Østerhalne Hede, 62 år, og kun 10 dage senere døde også Mads Jensen. De var begravet på Vadum Kirkegård.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*