Marie Kristine Andreasen, Hjallerup

I juni 1892 blev Anna Tomine Sørensen Andersen døbt i Dronninglund Kirke. Moderen var Ugifte Kristine Marie Andersen i Bolle, 24 Aar.

Faderen nævnes ikke og er stadig ukendt. Men ud af Annas dobbelt-efternavn kan man tænke sig, at hans navn var Søren eller Sørensen.
Vis stort kort

Marie Kristine Andreasen

Kristine Marie Andersen hed i virkeligheden Marie Kristine Andreasen. Hun var født i Hasseris ved Aalborg den 25. september 1867 som datter af indsidder Jens Peter Andreasen og Kristine Pedersdatter.

Senere flytter familien til Dronninglund Sogn, hvor Maries far kom fra. Moderen dør i 1874, og faderen gifter sig igen i 1876. Marie Kristine bliver i Dronninglund Sogn hele livet.

Ved folketællingen i 1880 er hun tjenestepige på Gammelgården i Ørsø.

Marie blev først døbt som 14-årig i 1881 i Dronninglund Kirke. Det er sandsynligvis sket i forbindelse med en planlagt konfirmation, men Marie er ikke fundet konfirmeret i Dronninglund.

Ved folketællingen i 1890 er Marie i tjeneste i Bolle. Her bor hun stadig i 1892, da hun får en datter uden for ægteskab. Faderen kendes ikke.


Fattiglemmer i Hjallerup

I 1895 får hun endnu et barn uden for ægteskab. Denne gang med Mikkel Peter Jensen, der er husmand i Rosenby. Parret bliver gift i december 1897 og de får i alt 5 børn sammen.

I løbet af 1901/1902 flytter parret til Hjallerup, hvor de har et husmandssted ved navn Byrvangshus. Den har formentlig relation til gården Byrvang. Ved folketællingen i 1906 er Mikkel Daglejer ved Agerbruget og familien modtager fattigunderstøttelse.

Marie Kristine Andreasen døde allerede som 46-årig i februar 1914 på amtssygehuset i Dronninglund. Dødsårsagen er ikke angivet i kirkebogen, men det ses, at hendes levevilkår var barske:

Marie Kristine Andreasen, død 1914

Fattigunderstøttet Kvinde i Byrvangs Hus i Hjallerup, forladt Hustru til Arbejdsmand Mikkel Jensen. Sidste fælles Bopæl: Byrvangs Hus.
Født i Budolfi Landsogn ved Aalborg 25 Oktober 1867. Datter af Husmand Jens Peter Andersen, Markedsdalen.

Kilde: Arkivalieronline, Dronninglund Sogn, døde 1912-1928, opslag 155

Marie Kristine Andreasen blev begravet på Hjallerup Kirkegård den 1. marts 1914.

Det er uvist, hvorfor hun blev forladt af sin mand. Mikkel Jensen bor 1921 i Ørsø, hvor han modtager fattighjælp. Han døde i 1927 på Dronninglund Fattiggård, og blev begravet på Dronninglund Kirkegård.


Navneforvirring

Der er lidt navneforvirring med Marie. Ved fødslen i Budolfi Landsogn i 1867 kalder præsten hende Marie Christine Andreasen, mens der i dåbsindførslen i Dronninglund i 1881 står Marie Kristine med K.

Senere kaldes hun ofte blot Marie eller Maria – især i forbindelse med hendes børns dåb i 1890’erne. Ved hendes død i 1914 kaldes hun Kristine Marie.

Hendes efternavn var Andreasen, men ligesom faderen kaldes hun oftest Andersen. Efternavnet stammer fra Maries farfar, Andreas Schioldann.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*