Kristian og Anna Knudsen, Dronninglund

Kristian og Anna Knudsen
Kristian og Anna Knudsen, fotomontage ca. 1952


Kristian Andreas Knudsen

Kristian var søn af arbejdsmand Søren Knudsen og Kirstine Marie Andersen fra Hvorup Mose ved Nørresundby. Han blev født den 18. september 1892 og døbt i Hvorup Kirke den 4. juni året efter.

Mens Kristian vokser op, flytter familien flere gange. I 1901 bor familien i Torup og i 1906 i Østerhalne (som siden Anden Verdenskrig har heddet Vadum).


Anna Tomine Sørensen Andersen

Anna blev født den 15. april 1892 i Bolle i Dronninglund Sogn. Moderen var den ugifte Marie Kristine Andreasen, mens faderens navn ikke er oplyst i kirkebogen. Det er tænkeligt, at mellemnavnet Sørensen stammer fra faderen. Annas mor var egentlig døbt Andreasen, men kaldtes oftest Andersen ligesom Annas bedsteforældre.

Moderen giftede sig senere med en husmand fra Rosenby i Dronninglund Sogn, hvor Anna voksede op med sine fem halvsøskende.

Anna blev konfirmeret den 30. september 1906 og var da tjenestepige i Bolle.

I 1910 boede hun i Try og fik her en datter uden for ægteskab. Tjenestekarl Niels Peter Høbjerg vedkendte sig faderskabet, men de to giftede sig ikke.Vis stort kort


Gårdejere på Try Hede

Kristian og Anna fik datteren Magda i 1912. Kristian var tjenestekarl på en gård i Try, og Anna boede hos moderen i Hjallerup. Parret har formentlig mødt hinanden i Try, hvor Anna også var tjenestepige så sent som i 1910.

Kristian og Anna giftede sig 6. november 1914 i Dronninglund Kirke. Ved vielsen var Kristian tjenestekarl i Bolle, og Anna i Try.

I forbindelse med vielsen købte parret et lille landbrug på Try Hede, lidt vest for Try by. Stedet har i dag adressen Kildalgårdsvej 2, 9330 Dronninglund.

Sideløbende med driften af gården, gik Kristian ud som daglejer, og gravede blandt andet grøfter.


Alene med tretten børn

Kristian Andreas Knudsen døde af kræft, formentlig leukæmi, på Amtssygehuset i Dronninglund 29. juli 1940. Han blev kun 47 år og efterlod sig hustru og 12 børn i alderen 6-27 år.

Anna fortsatte med at passe landbruget med sønnen Aksel som bestyrer. Aksel overtog senere ejendommen, og Anna flyttede i stedet til Ørum, hvor hun var husbestyrerinde.Anna Knudsen med børn og svigerbørn
Anna Knudsen (siddende med hvidt sjal) omgivet af børn og svigerbørn, ca. 1962Anna Tomine Sørensen Knudsen levede sine sidste år på plejehjemmet i Nørre Uttrup. Her døde hun 20. marts 1973, 80 år gammel. De var begge begravet på Dronninglund Kirkegård.

I familiegravstedet var også datteren Edel begravet. Hun døde af kræft i 1943.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*