Andreas Schioldann ~ Johanne Christensdatter, Gaaser og Volstrup


Vis stort kort


Andreas Schioldann

9.6.1782 Født på gården Voersåkrog, uden for Voerså, Albæk Sogn. Forældrene var selvejer Hans Axelsen Schioldann og Johanne Andersdatter
16.6.1782 Døbt i Albæk Kirke
FT-1787 Bor hos forældrene på Voersåkrog med 5 søskende, farmoderen, en onkel, og fem tjenestefolk
1796 Konfirmeret i Albæk Kirke
FT-1801 Bor på Voersåkrog


Johanne Christensdatter

23.7.1797 Døbt i Volstrup Kirke. Hun var datter af Christen Pedersen og Else Pedersdatter, husfolk på Dyrheden i Volstrup Sogn
FT-1801 Bor hos forældrene i Uggerholt, Volstrup Sogn
1821 Er tjenestepige og kommer til Albæk Sogn fra forældrenes hjem i Volstrup Sogn. Forældrene bor på dette tidspunkt i husmandsstedet Årkesløs i Grønhede


Gårdfolk i Gaaser og Grønhede

Der er ikke tvivl om, at det var Voersåkrog, som Johanne flyttede til i 1821. Det er imidlertid lidt usikkert om hun i forvejen kendte Andreas. Parret blev gift i september 1821 og de fik den første søn i november samme år.

Straks efter vielsen overtager parret en gård i Gaaser, Øster Hassing Sogn. Her fødes deres første barn, Hans Christian. Parret bor fortsat på gården i efteråret 1825.

I foråret 1828 har de en gård i Grønhede i Volstrup Sogn. Johannes mor (og sikkert Johannes ældste bror) bor stadig i husmandsstedet i Grønhede.


Indsiddere i Asaa

Familien flytter til Asaa i Dronninglund Sogn i 1832. I tilgangslisten nævnes de som husfolk. Senere på året beskrives de som indsiddere i Asaa. Det betyder, at de har boet til leje et sted, og dermed ikke havde “fod under eget bord”. Ved folketællingen i 1834 bor stadig til leje i et hus i Asaa.


Fattiglemmer i Ørtoft

I sommeren 1837 har parret et husmandssted i Ørtoft i Volstrup Sogn, hvor de bliver boende. Ved folketællingerne i 1855 og 1860 lever familien af fattighjælp.

Andreas Schioldann, Huusmand og Almisselem i St. Ørtoft, døde i maj 1864, 82 år. Johanne Christensdatter døde samme sted i september 1877, 80 år gammel. De var begge begravet på Volstrup Kirkegård.


Social deroute

Det er uvist, hvad årsagen er til det, der umiddelbart ligner en social deroute for parret. At gå fra gårdfolk til at være indsiddere virker dramatisk. Man kan bedst forestille sig, at Andreas er blevet invalideret og ikke har været i stand til at drive gården i Grønhede. Mange familier modtog fattighjælp, men det er sjældent, at familierne ligefrem var forsørgede af fattigkasserne, som det fremgår af folketællingen i 1855.

One Reply to “Andreas Schioldann ~ Johanne Christensdatter, Gaaser og Volstrup”

  1. Hej Kennet Jeg er nybegynder i slægtsforskning, så det er ikke meget jeg ved endnu. Jeg har været ved at kigge på min mands aner, og her finder jeg ud af at Andreas Schioldann er hans tip oldefar på hans mors fars side, Min mand hedder Svend Andreasen .Hans Mor hed Karoline Mathilde Andreasen f. Nielsen og var født i Volstrup sogn 14 juni 1915 døde 20 januar 2000 og er begravet på Skæve kirkegård.
    Synes at det er meget sjovt at finde så meget her på nettet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*